ÚOHS pokutoval další kartel, který poškozoval společnost Hyundai

22.10.2018 14:17

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím pokuty v celkové výši 993 000 Kč čtyřem soutěžitelům, kteří se dopustili kartelové dohody typu bid rigging. Všichni účastníci řízení požádali o využití procedury narovnání a rozhodnutí již nabylo právní moci.

ÚOHS pokutoval další kartel, který poškozoval společnost Hyundai
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Společnosti LIKOR, s.r.o., GERTABAU s.r.o., Keraservis Group a.s. a KPI s.r.o. uzavřely zakázanou dohodu typu bid rigging tím, že v roce 2016 koordinovaly své nabídky do výběrového řízení na rekonstrukci podlah v kantýnách pro společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. Cílem dohody bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost LIKOR. Ke koordinaci nabídek docházelo prostřednictvím e-mailové komunikace tak, že společnost LIKOR zaslala společnostem GERTABAU, Keraservis Group a KPI cenové nabídky, které mají do výběrového řízení podat, a také další instrukce. Tuto koordinaci následně účastníci řízení naplnili tím, že zkoordinované nabídky skutečně zadavateli do výběrových řízení podali.

Úřad zahájil správní řízení na konci roku 2017 na základě upozornění společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. Po prověření nabídek Úřad zjistil, že cenové nabídky uvedených společností vykazují vysokou míru podobnosti. Úřad proto současně se zahájením správního řízení provedl u tří společností šetření na místě v obchodních prostorách těchto společností a zajistil zde relevantní obchodní záznamy.

Společnosti využily procedury narovnání, za což jim byly sníženy pokuty o 20 %. Pokuty pro jednotlivé účastníky řízení jsou následující: LIKOR – 246 000 Kč, GERTABAU – 163 000 Kč, Keraservis Group – 564 000 Kč, KPI – 20 000 Kč. Rozhodnutí nabylo právní moci dne 17. 10. 2018. Jednalo se v krátké době již o druhé rozhodnutí, jímž byl odstíhán a pokutován kartel poškozující společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…