ÚOHS s orgány činnými v trestním řízení plně spolupracuje

23.03.2018 19:52

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže samozřejmě plně spolupracuje s Policií ČR a státním zastupitelstvím, i když některá média v minulých dnech tuto spolupráci zpochybnila. Úřad tak činí dle § 8 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním.

ÚOHS s orgány činnými v trestním řízení plně spolupracuje
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V protikladu k dalšímu nepodloženému tvrzení médií Úřad také nemá legislativní pravomoc cokoliv navrhovat či jinak upravovat v rámci schvalování legislativních návrhů. Je proto irelevantní obviňovat Úřad z toho, že v ustanovení o zpoplatnění podnětů v zákoně o zadávání veřejných zakázek nedodržel legislativní pravidla. Tato změna byla do návrhu zákona zařazena teprve ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Změna byla provedena přesně v souladu s legislativním procesem, jednalo se o poslanecký pozměňovací návrh, který byl v Poslanecké sněmovně řádně projednán a schválen oběma komorami Parlamentu. Byl též podepsán prezidentem republiky. V tomto procesu měly oprávnění vyjádřit se všechny státní instituce, kterým přísluší legislativní pravomoc. Úřad mezi tyto instituce nepatří.

Úřad nicméně podporoval určité, i když mírnější, zpoplatnění podnětů, především za účelem omezení hromadných podání. Tyto souhrnné podněty, jež směřovaly mnohdy na stovky a v extrémních případech i na desítky tisíc zadávacích řízení, byly závažným administrativním břemenem. V řadě případů se přitom namítané pochybení nepotvrdilo nebo bylo banálního charakteru, Úřadu přitom jejich vyřizování blokovalo zdroje potřebné pro vyřizování důležitějších kauz.

Úřad rovněž v současné době spolupracuje s Kanceláří veřejného ochránce práv na odstranění možných nedostatků souvisejících se zachováváním principů dobré správy v oblasti vyřizování podnětů týkajících se veřejných zakázek.

Petr Rafaj
předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.