ÚOHS uložil nejvyšší možné pokuty za maření místního šetření

27.08.2022 10:20 | Tisková zpráva

Pokuty v maximální možné výši uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže třem soutěžitelům podezřelým z účasti v kartelové dohodě za maření místního šetření. Společnosti Marc spol. s r. o., EUROTUBES s.r.o. a HK STEEL TRADING s.r.o. působící v oblasti dodávek hutních materiálů zaplatí celkem 959 000 korun.

ÚOHS uložil nejvyšší možné pokuty za maření místního šetření
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Jednatelé uvedených soutěžitelů znemožnili provedení neohlášeného místního šetření, v jehož rámci měli zaměstnanci Úřadu hledat a zajišťovat důkazy o možném protisoutěžním jednání. Soutěžitelé mají v takovém případě zákonnou povinnost s Úřadem spolupracovat. Pokud tak neučiní, jedná se o přestupek, který může být potrestán pokutou až do výše 300 000 Kč nebo do 1 % z obratu daného soutěžitele.

Anketa

Jste spokojeni s členstvím České republiky v EU?

93%
7%
hlasovalo: 3210 lidí

Vzhledem k závažnosti jednání uložil Úřad pokuty v maximální výši, u soutěžitele HK STEEL TRADING s.r.o. 300 000 Kč, u dalších dvou soutěžitelů pak 1 % z obratu za poslední ukončené účetní období (Marc spol. s r.o. 326 000 Kč a EUROTUBES s.r.o. 333 000 Kč).

Všechny tyto pokuty byly uloženy ve formě příkazu. Proti dvěma z nich nebyl podán odpor a příkazy se tak staly pravomocnými. Pouze společnost Marc spol. s r. o. využila možnosti podat odpor, proto Úřad zahájil klasické správní řízení, v jehož rámci jí byla pokuta uložena rozhodnutím. Toto rozhodnutí dosud není pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Úřad vede v současné době ještě další správní řízení o stejném druhu přestupku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …