ÚOHS vyřešil chystaný cenový sazebník „osvětlovačů“ mimo správní řízení

17.03.2022 15:02 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prověřoval možné porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže osobami samostatně výdělečně činnými podnikajícími v oblasti osvětlovací techniky pro natáčení (dále jen „osvětlovači“).

ÚOHS vyřešil chystaný cenový sazebník „osvětlovačů“ mimo správní řízení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ze strany téměř čtyř desítek osvětlovačů došlo k navržení Sazebníku cen (dále jen „Sazebník“), který byl následně rozeslán obchodním partnerům osvětlovačů (tj. producentům) spolu s Oznámením o změně v Sazebníku vrchních osvětlovačů, zástupců vrchních osvětlovačů, dimmer operátorů a obsluhy generátorů. Sazebník měl vstoupit v platnost 1. 4. 2022.

Úřad prověřil specifika dotčeného trhu (soutěžitelé jsou v drtivé většině podnikající fyzické osoby či jednočlenné společnosti obdobné postavení zaměstnanců) a posoudil dopady potenciálně protisoutěžního jednání osvětlovačů na tento trh a zejména na spotřebitele. Následně se Úřad obrátil na dotčené osvětlovače a jejich právním zástupcům na ústním jednání vysvětlil, z jakého důvodu považuje Sazebník za problematický z hlediska předpisů na ochranu hospodářské soutěže. Právní zástupci osvětlovačů uvedli, že Sazebník doposud nenabyl účinnosti, a aktivita směřující ke sjednocení cen tak nebyla naplněna, a že důrazně poučili své klienty o závažnosti jejich jednání a o skutečnosti, že toto jednání může potenciálně naplňovat znaky zakázané dohody ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže.

S ohledem na skutečnost, že osvětlovači prostřednictvím svých právních zástupců projevili ochotu své potenciálně protisoutěžní jednání neprodleně ukončit a zjednat nápravu a že jednáním osvětlovačů nedošlo k újmě na straně spotřebitelů, využil Úřad svého oprávnění uzavřít šetření mimo správní řízení tzv. soutěžní advokacií.

Osvětlovačům bylo ze strany Úřadu uloženo, aby přijatý Sazebník neprodleně odvolali a aby o tomto odvolání prokazatelně informovali všechny producenty, a to včetně Asociace producentů v audiovizi, z.s., jimž byl Sazebník zaslán. Osvětlovačům bylo dále doporučeno, aby upustili od svého záměru založit společnost, v rámci které by byli osvětlovači sdružováni za účelem ochrany svého postavení na trhu. Rovněž byli osvětlovači důrazně upozorněni, aby do budoucna ceny svých služeb sjednávali zásadně individuálně a aby důsledně zvažovali možné protisoutěžní aspekty svého jednání.

Vzhledem k tomu, že byl Úřad ve stanovené lhůtě osvětlovači informován o splnění všech Úřadem uložených závazků, čímž došlo k odstranění potenciálně soutěžně problematického jednání, mohla být věc ze strany Úřadu odložena.

Úřad závěrem upozorňuje, že k využití alternativního řešení soutěžních problémů není zavázán, a zdůrazňuje, že vyhodnocuje ad hoc případ od případu právě na základě jeho konkrétních specifik, zda k řešení mimo správní řízení přistoupí, nebo zda naopak bude pokračovat v sankčním správním řízení směrem k případnému uložení sankce za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …