ÚOOÚ: K rozsudku Městského soudu v Praze ve věci Vlasty Parkanové

05.12.2016 13:21

Středeční rozsudek Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu Vlasty Parkanové, se týkal rozhodnutí Úřadu z října roku 2013 potvrzeného rozhodnutím předsedy Úřadu RNDr. Němce z ledna 2014. Těmito rozhodnutími byla Vlastě Parkanové uložena pokuta ve výši 16.000 Kč za spáchání přestupku podle § 44 odst. 1 písm. c) zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

ÚOOÚ: K rozsudku Městského soudu v Praze ve věci Vlasty Parkanové
Foto: Archiv VP
Popisek: Vlasta Parkanová

Tohoto se dopustila tím, že prostřednictvím webových stránek umístěných na internetové adrese www.parkanova.cz nechala od 14. srpna 2013 zveřejnit kopie protokolů o výsleších 37 svědků a protokoly o výslechu obviněného ze spisového materiálu Policie České republiky, které získala v souvislosti s postavením obviněné v předmětném trestním řízení a které obsahovaly jméno, příjmení a celé znění výpovědí svědků a obviněného učiněných před orgány činnými v trestním řízení. Uvedeným jednáním žalobkyně porušila povinnost podle § 15 odst. 1 zákona č. 101/2000 Sb., tedy povinnost zachovávat mlčenlivost o osobních údajích.

Na tuto povinnost dle § 15 odst. 1 zákona č.101/2000 Sb. je nutno nahlížet prizmatem ustanovení § 8a a § 8b trestního řádu, která mj. chrání v rámci přípravného řízení identitu svědků a dalších osob. Předmětná omezení v nakládání s předmětnými dokumenty se vztahují na dobu přípravného řízení a nevylučují  použití předmětných údajů pro účely obhajoby. Zveřejnění předmětných dokumentů respektive osobních údajů – o které se v tomto případě jedná – v nich obsažených však již tento rámec překročilo.

Nutno doplnit, že trestní věc Vlasty Parkanové byla a stále je ve stádiu přípravného řízení. To však je mimo působnost Úřadu a Úřad postihoval pouze jednání z roku 2013. Lze dodat, že se jedná o hraniční resp. precedenční případ a není vyloučeno, že další slovo bude mít Nejvyšší správní soud, případně poté Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…