ÚOOÚ: Za neoprávněné shromažďování dat o osobách v izolaci padla pokuta

01.08.2022 16:55 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil Ministerstvu vnitra ČR pokutu 975 000 korun za přestupek, a to v souvislosti s aplikací Karanténa a shromažďováním dat o osobách v izolaci Policií ČR.

ÚOOÚ: Za neoprávněné shromažďování dat o osobách v izolaci padla pokuta
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Pokuta byla udělena Ministerstvu vnitra ČR na základě Hlavy III. zákona č. 110/2019 Sb. o zpracování osobních údajů, protože Policie ČR nemá právní subjektivitu. Nyní běží lhůta 8 dní, kdy může být proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podán odpor (posledním dnem lhůty je 8. srpen 2022).

Jednání, které je předmětem přestupku, spočívá v neoprávněném zpracování údajů o zdravotním stavu osob Policií ČR, kterým byla nařízena izolace. Toto jednání bylo v rozporu s § 79 odst. 3 zákona o Polici ČR, podle kterého „Shromažďovat údaje o rasovém nebo etnickém původu, náboženském, filosofickém nebo politickém přesvědčení, členství v odborové organizaci, zdravotním stavu, sexuálním chování nebo sexuální orientaci lze pouze tehdy, je-li to nezbytné pro účely šetření konkrétního trestného činu nebo přestupku, nebo při poskytování ochrany osob“.

Plošným zpracováním osobních údajů o všech osobách v izolaci Policie jednala ČR v rozporu s tímto ustanovením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.