ÚOOÚ: Za šíření obchodních sdělení je kromě rozesílatele odpovědný i objednavatel

01.05.2020 22:31

Odpovědnost za šíření obchodních sdělení není pouze na jeho rozesílateli, ale především na tom, v jehož prospěch je obchodní sdělení odesíláno. ÚOOÚ na tuto praxi dlouhodobě upozorňuje.

ÚOOÚ: Za šíření obchodních sdělení je kromě rozesílatele odpovědný i objednavatel
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Úřad se v roce 2018 zabýval činností společnosti, která objednala rozesílku obchodních sdělení u subjektu sídlícího na Ukrajině. Tento rozesílatel měl pak propagovat služby společnosti, mimo jiné i v podobě zasílání obchodních sdělení na e-mailové adresy, k čemuž měl mít souhlas třetích osob.

„Společnost nijak nedoložila, že by rozesílateli byly uděleny souhlasy se zasíláním obchodních sdělení v její prospěch. Úřad v této souvislosti upozornil na skutečnost, že je dána objektivní odpovědnost za šíření obchodních sdělení bez souhlasu adresátů, přičemž zákonné povinnosti se nelze zřeknout smluvním přenesením odpovědnosti,“ vysvětlila vedoucí oddělení obchodních sdělení Martina Šnajderová.

Toto rozhodnutí, které bylo napadeno rozkladem, potvrdila později také předsedkyně Úřadu. Společnost se pak podanou žalobou k soudu domáhala jeho zrušení.

Městský soud v Praze tuto žalobu počátkem dubna zamítl. Celé jeho rozhodnutí včetně argumentace naleznete ve formátu PDF ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…