ÚOOÚ k poskytnutí informací o platech ředitelů Českého rozhlasu

20.05.2020 15:02

Úřad pro ochranu osobních údajů potvrdil rozhodnutí Českého rozhlasu ohledně částečného odmítnutí informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Jednalo se o dotaz k výši mezd a dalších příplatků u konkrétních ředitelů, které rozhlas poskytl v anonymizované podobě.

ÚOOÚ k poskytnutí informací o platech ředitelů Českého rozhlasu
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad jako příslušný odvolací orgán po posouzení žádosti i všech relevantních podkladů ve vzájemných souvislostech dospěl k závěru, že částečné odmítnutí žádosti bylo důvodné, přestože osoby v řídicích pozicích povinného subjektu jsou povinny snášet vyšší míru kontroly veřejnosti a s tím i související zásahy do svého soukromí. Ani u těchto osob však právní úprava, resp. relevantní judikatura nepředpokládá absolutní popření jejich práva na soukromí. Na tomto místě je třeba vždy přistoupit k provedení testu proporcionality.

Český rozhlas poskytl žadateli údaje o výši mzdy a dalších příplatcích jednotlivých ředitelů, nicméně vyloučil jejich osobní údaje. Tento postup ohodnotil po provedení testu proporcionality jako přiměřený a odůvodněný.

Následně i ÚOOÚ potvrdil, že pro poskytnutí osobních údajů dotčených osob není v daném případě splněno kritérium potřebnosti a přiměřenosti. Postupem Českého rozhlasu bylo zachováno maximum z obou ve střetu stojících práv, tedy práva žadatele na informace na straně jedné a práva dotčených osob na straně druhé.

Celou argumentaci Úřadu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…