ÚP ČR je připraven pomoci propouštěným zaměstnancům společnosti Pilsen Steel

21.01.2020 11:26

Zástupci Krajské pobočky ÚP ČR v Plzni a společnosti Pilsen Steel se dohodli na dalším postupu v případě zaměstnanců firmy, jimž v nebližší době skončí pracovní poměr. Cílem je minimalizovat dopady na propouštěné zaměstnance a zajistit jim ze strany ÚP ČR co nejrychlejší a nejefektivnější pomoc.

ÚP ČR je připraven pomoci propouštěným zaměstnancům společnosti Pilsen Steel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Společného jednání se kromě reprezentantů obou stran zúčastnili i zástupci odborů, Plzeňského kraje a insolvenční správce. Úřad práce ČR bere, jako v jiných případech, i tentokrát celou situaci velice vážně a rozhodně nepodceňuje pečlivou přípravu.

„Nabídli jsme zaměstnavateli možnost zřízení mobilní kanceláře v prostorách firmy. Zaměstnanci, kterých se tato situace týká, tak budou moci 22. 1. 2020 využít jejích služeb a nebudou muset osobně na kontaktní pracoviště ÚP ČR. Celá věc tak pro ně bude, díky vzájemné spolupráci obou stran, mnohem jednodušší,“ shrnuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Plzni Zdeněk Novotný.

Příchozí mohou uplatnit nárok na podporu v nezaměstnanosti a také na nevyplacené odstupné, které jim náleží ze zákona. A Úřad práce ČR jim nabízí široké portfolio dalších služeb – od zaevidování až po zprostředkování vhodného zaměstnání. Jeho specialisté poradí lidem, jak dále postupovat. Proberou s nimi jejich konkrétní situaci, seznámí je s nabídkou volných pracovních míst a pomohou jim například také s výběrem vhodné rekvalifikace. Jsou připraveni věnovat se jim i mimo úřední hodiny. V neposlední řadě může uchazečům pomoci v návratu do zaměstnání i řada projektů, které díky národním a evropským penězům realizují v jednotlivých regionech krajské pobočky ÚP ČR.

„Úřad práce ČR klade velký důraz na cílené poradenství v oblasti trhu práce a dalšího profesního uplatnění, včetně párování stávajících pracovních míst a propouštěných nebo odcházejících osob tak, aby v ideálním případě tito lidé rovnou přešli do nového zaměstnání, ve kterém maximálně využijí svou stávající kvalifikaci a pracovní zkušenosti. V tomto ohledu ÚP ČR úzce spolupracuje se zaměstnavateli, kraji a obcemi. Jde o nastavený postup, který realizujeme standardně v celé republice,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V případě zaměstnanců společnosti Pilsen Steel jde především o lidi z technických profesí. Vzhledem k pozitivní situaci na trhu práce, kdy přetrvává velký zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky zejména v technických oborech, existuje velká pravděpodobnost, že řada z nich najde vhodné pracovní uplatnění.

„A nemůžeme vyloučit, že jsou mezi nimi i takoví, kteří si novou práci na základě svých profesních znalostí a zkušeností už našli a do evidence Úřadu práce ČR tak vůbec nepřijdou. Momentálně evidujeme 12 bývalých zaměstnanců společnosti Pilsen Steel,“ upozorňuje Zdeněk Novotný.

Více než 600 zaměstnanců společnosti Pilsen Steel už požádalo ÚP ČR podle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele o uspokojení mzdových nároků za březen a duben 2019. Úřad jim vyplatil mzdové nároky ve výši 15,7 mil. Kč a provedl srážky a odvody ve výši cca 7 mil. Kč. Celkem tedy uhradil 22,7 mil. Kč.

K 31. 12. 2019 evidoval Úřad práce ČR v Plzeňském kraji celkem 9 811 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 2,3 %. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím Úřadu práce ČR 37 876 volných pracovních míst, jen v Plzni pak 10 334 pozic. Největší zájem měli o svářeče, montážní dělníky, obráběče kovů, obsluhu CNC strojů, mechaniky, elektrotechniky nebo třeba řidiče nákladních automobilů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…