UZO: COOP bude přispívat na očkování zaměstnancům, aby nedocházelo k uzavírání prodejen

25.02.2021 17:05

Zaměstnanci prodejen mají ztížené podmínky při práci i díky nové povinnosti nošení respirátorů. Spotřební družstva COOP tak budou přispívat 500 korun každému zaměstnanci, který se nechá očkovat. Cílem je urychlit návrat celé společnosti k normálnímu stavu.

UZO: COOP bude přispívat na očkování zaměstnancům, aby nedocházelo k uzavírání prodejen
Foto: uzo.cz
Popisek: Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb - logo

S novou vládní povinností nosit na vybraných místech ochranu obličeje v podobě respirátorů, nano roušek nebo zdvojených chirurgických roušek upozornila Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) na ztížené podmínky zaměstnanců nejen v obchodě a logistice. Bude nové vládní nařízení více účinné při ochraně zdraví zaměstnanců a zákazníků prodejen? Proč přichází takové nařízení až po téměř roce od začátku pandemie? UZO jako organizace hájící oprávněné zájmy zaměstnanců řešila ztížené pracovní podmínky zaměstnanců již v jarních měsících loňského roku.

„Zavedení nutné ochrany obličeje na pracovišti, nejčastěji roušek, bylo pro všechny zaměstnance velmi omezující a zaznamenali jsme u některých zaměstnanců i zdravotní komplikace způsobené nošením ochrany úst. Tím horší bude pro fyzicky pracující zaměstnance povinné nošení respirátorů, které velmi znesnadňují dýchání i při běžném sezení, natož při namáhavé práci. Snažíme se tak upozorňovat zaměstnavatele nejen v obchodě a logistice, aby dávali větší prostor svým zaměstnancům na přestávky v práci a věnovali větší pozornost celkovému zdravotnímu stavu zaměstnanců,“ říká prezidentka UZO Renáta Burianová.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

S rostoucími čísly nakažených nemocí Covid-19 samozřejmě stoupá i nervozita zaměstnavatelů. „Již téměř rok podnikáme v době covidové, takže za tu dobu jsme získali jisté provozní zkušenosti. Při dodržování všech pravidel se nám potvrdilo, že prodejny nejsou místem šíření této nákazy. Zaměstnanci se nejčastěji nakazí mimo své zaměstnání. Povinnost nošení respirátorů tak samozřejmě vnímáme jako snahu zastavit rostoucí čísla, ale vláda by měla zacílit svou pozornost na místa, kde se pravidla nedodržují, a ne stále zpřísňovat pravidla tam, kde fungují,“ míní Pavel Březina, předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev – Skupiny COOP.

Ochrana zdraví zaměstnanců je pro Skupinu COOP prioritou, a z toho důvodu vnímá COOP jako důležité očkování proti nemoci Covid-19. COOP tak přispěje v letošním roce na podporu očkování zaměstnanců částkou 500 korun na naočkovaného zaměstnance. „Motivační částka pro zaměstnance navíc nemusí být konečná, její celková výše bude záležet na jednotlivých členských družstvech. V každém případě si od očkování slibujeme ochranu zdraví zaměstnanců a tím rychlejší návrat k normálnímu životu,“ dodává Pavel Březina.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) sdružuje 46 spotřebních družstev, která provozují největší síť prodejen v ČR, dohromady téměř 2 500 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 400 000 m2 a zaměstnávají přes 13 000 lidí. V roce 2020 vykázala česká a moravská spotřební družstva obrat v hodnotě cca 31 mld. Kč. Počet členů družstev je přes 100 000. Historie družstev na území České republiky sahá do roku 1847 a jsou tak u nás nejstarším prodejcem potravin.
Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice. Více než 400 prodejen potravin je začleněno do maloobchodních řetězců COOP TUTY, COOP TIP, COOP TERNO a COOP DISKONT, nebo do online prodeje E-COOP. Kromě obchodní činnosti provozuje Svaz českých a moravských spotřebních družstev také osm středních odborných škol, manažerský institut a mobilního virtuálního operátora COOP Mobil.

Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) je odborová, dobrovolná, samostatná a otevřená organizace, nezávislá na státních a politických stranách. Zastáváme zájmy zhruba 200 000 zaměstnanců v obchodě, logistice a službách. Dále jsme členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).
Vedeme kolektivní vyjednávání se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR (zaměstnavatelským svazem) a uzavíráme s ním KSVS (kolektivní smlouvu vyššího stupně). Dále kolektivně vyjednáváme s jednotlivými zaměstnavateli s cílem zajistit zaměstnancům obchodu, logistiky a dalších služeb odpovídající pracovní a mzdové podmínky.
Pro své členy zajišťujeme bezplatnou poradenskou činnost v pracovněprávních, mzdových a sociálních otázkách. V případě potřeby jim zajišťujeme bezplatnou právní pomoc a zastoupení před soudem. Pořádáme školení, semináře a workshopy podle aktuálních potřeb. Vydáváme elektronický měsíčník, v němž se členové dozvídají nejen aktuality z činnosti naší unie, ale informujeme je také o nejrůznějších výhodách, které pro ně vyplývají z členství.
UZO je členem mezinárodní odborové centrály UNI Global Union, která zastupuje více než 20 milionů pracovníků z 900 odborových svazů z celého světa. UNI zastupuje zaměstnance z většiny pracovních sektorů. UZO je současně členem regionální organizace UNI Europa. Prostřednictvím Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) jsme také členem Evropské odborové konfederace (ETUC) a Mezinárodní odborové konfederace (ITUC).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…