ÚZSVM: Historický statek v Šumvaldu má nového majitele

26.09.2019 22:30

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Olomouci získal jako tzv. odúmrť po zemřelém bez dědiců nemovitost v obci Šumvald na Jesenicku.

ÚZSVM: Historický statek v Šumvaldu má nového majitele
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Dům je ze smíšeného zdiva, nezateplený, samostatně stojící, jednopodlažní, nepodsklepený a bez podkroví. Přesná doba zbudování statku není známa, minimální stáří domu však činí 125 let. Stavba se dochovala téměř v nedotčeném stavu bez větších novodobých úprav a zásahů do konstrukce. Je tak významným dokladem dobového stavitelství. Z urbanistického hlediska představuje statek spolu s přilehlým hospodářským areálem historickou usedlost, která vypovídá o tehdejším životě na vesnici.

Statek nebyl v poslední době užíván. Z veřejných sítí je do objektu zavedena elektřina a kanalizace. Zásobování vodou je vyřešeno přes domovní vodárnu z kopané studny umístněné ve stodole. Pozemky, jejichž výměra přesahuje 3 000 m2, tvoří jednak plocha zastavěná domem, stodolou a vedlejšími zděnými i dřevěnými stavbami, ale zejména dvůr a rozsáhlá zahrada.

V průběhu přípravy výběrového řízení s následnou aukcí projevili zájem o koupi čtyři zájemci. Do výběrového řízení se nakonec přihlásil pouze jeden účastník, takže se následná aukce nekonala. Statek se prodal jedinému účastníkovi za cenu 1 103 746 Kč. Inkasovaná částka byla odvedena do státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…