ÚZSVM: Pozdně gotický dům zámeckého hejtmana v Pardubicích se prodal za 10 milionů

29.07.2016 17:49

Regionální pracoviště ÚZSVM v Pardubicích prodalo historický dům s pozemky nacházející se v centru Pardubic v těsné blízkosti zámku za 10 milionů korun. Nemovitost z 16. století ÚZSVM převzal od Národního památkového ústavu na základě usnesení vlády z června loňského roku.

ÚZSVM: Pozdně gotický dům zámeckého hejtmana v Pardubicích se prodal za 10 milionů
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Památkově chráněný dům č. p. 21, v němž původně sídlil zámecký hejtman, se nachází v Zámecké ulici v centru Pardubic, v památkové rezervaci v blízkosti pardubického zámku. Jde o řadový, z části podsklepený třípodlažní gotický městský dům s renesančními prvky postavený na stavební parcele tvaru nepravidelného lichoběžníku situované mezi hradby a bránu do zámku. Předmětem prodeje byla kromě samotného domu na pozemku o výměře 535 m2 i zahrada o výměře 319 m2.

Fasádu završenou bohatě profilovanou korunní římsou zdobí pozdně gotická výmalba, odhalená v „okénkách“ mezi okny druhého patra. Zadní stěnu domu tvoří bývalá městská hradba. V 1. a 2. patře jsou dřevěné pavlače, kryté pod římsou pultovou stříškou na dřevěných krakorcích, z nichž je krásný výhled na pardubický zámek. Vstup do podkroví je zajištěn kovanými klasicistními dveřmi s rozetou v centru. Stropy v nadzemních podlažích jsou klenbové a částečně dřevěné. V budově se nacházejí obytné místnosti, provozní místnosti, šatny, sklady, kuchyňky a sociální zařízení. V přízemí je průchod budovou do oplocené zahrady, jejíž součástí jsou trvalé porosty. Zahrada se nachází v blízkosti zámeckého parku.

K prodeji státního majetku ve formě výběrového řízení s aukcí dochází v případě, že doručené nabídky splňují podmínky výběrového řízení. Po otevření poslední obálky předseda komise pro otevírání obálek zahájí aukci na výši nabídnuté ceny. Aukce se mohou zúčastnit ti,  jejichž nabídnutá cena v listinné podobě byla mezi 2/3 nejvyšších nabídek a osobně se účastní otevírání obálek. Tito účastníci mohou na místě přihazovat nad nejvyšší písemně zaslanou nabídnutou cenu. Průběh přihazování řídí předseda komise, přičemž před začátkem stanoví minimální výši příhozu (v rozpětí 100 Kč až 10 % nejvyšší písemně nabídnuté ceny). Aukce je ukončena trojí výzvou k dalšímu příhozu bez odezvy. Ihned po ukončení oznámí předseda komise jméno účastníka, který podal nejvyšší nabídku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…