ÚZSVM dosáhl v roce 2021 druhých nejvyšších příjmů ve své historii

27.01.2022 22:11 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhl v loňském roce příjmů ve výši 1,772 miliardy korun. Jedná se o druhý nejlepší výsledek v téměř dvacetileté historii úřadu. Oproti schválenému rozpočtu se podařilo příjmy navýšit o 38 %. Meziročně došlo k nárůstu příjmů o 381 milionů korun.

ÚZSVM dosáhl v roce 2021 druhých nejvyšších příjmů ve své historii
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„I přes obtížnou dobu spojenou s epidemií koronaviru se nám podařilo dosáhnout mimořádného úspěchu. Příjmy jsou nejen druhé nejvyšší v historii, ale zároveň o více než 11 milionů korun převyšují výdaje našeho úřadu v uplynulém roce. Výsledek příjmů za rok 2021 je výborný i s ohledem na to, že značná část agendy ÚZSVM, jako například zastupování jiných organizačních složek státu v právních sporech, dohledávání neznámých vlastníků či řešení bezprizorních státních nemovitostí, žádné příjmy negeneruje,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Nejvýznamnější část příjmů tvořily v loňském roce prodeje nepotřebných státních nemovitostí, za které ÚZSVM inkasoval téměř 1,3 miliardy korun. Důležitou příjmovou složkou byly také pronájmy nemovitostí, které vynesly téměř 220 milionů korun.

„S prodejem nepotřebného státního majetku nám významně pomáhá elektronický aukční systém, který je snadno přístupný všem zájemcům na webu www.nabidkamajetku.cz. Díky němu se nám daří pro nemovitosti i movité věci transparentně najít v online prostředí nového majitele,“ dodala generální ředitelka.

graf

K nejvýznamnějším prodejům roku 2021 patřil lázeňský dům Mercur v centru Mariánských Lázní, který se nachází v těsné blízkosti hlavní kolonády s léčivými prameny. Ve veřejné dražbě byl po 27 příhozech prodán za 76 milionů korun. Dále se podařilo za téměř 57 milionů korun prodat areál v Praze-Libni, jehož součástí jsou i vily Milada a Miluška. Jeho novým majitelem se stala Univerzita Karlova.

Úspěšná byla také výběrová řízení s elektronickou aukcí na pozemky v pražské Hostivaři, jejichž prodejem získal ÚZSVM 37,5 milionu korun. Neméně napínavá byla elektronická aukce pozemku v pražských Vokovicích, v jejímž průběhu padlo 104 příhozů, díky kterým se výsledná cena vyšplhala na 17,15 milionu korun.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Nového majitele se ÚZSVM podařilo najít také pro bývalý výchovný ústav v Králíkách, který byl prodán za 19,5 milionu korun, nebo pro dvě historicky cenné novobarokní vily v Ústí nad Labem, a to Schichtovu vilu a Hönigovu vilu, za něž nový vlastník zaplatil přes 26 milionů korun.

Aktuálně se mohou zájemci na stránkách www.nabidkamajetku.cz zapojit do více než 450 elektronických aukcí nemovitostí i movitých věcí, které nabízí nejen ÚZSVM, ale i jiné státní instituce. Ve výběrovém řízení s elektronickou aukcí ÚZSVM prodává například výjimečnou stavbu Paláce Broadway ležící v nejlukrativnější části Prahy. Minimální cena za tuto jedinečnou nemovitost je doposud nejvyšší v celé historii ÚZSVM, a to 1 miliarda a 50 milionů korun.

V elektronické aukci mohou zájemci získat dům v Ostravě-Kunčičkách o velikosti 5+kk, ke kterému patří i přilehlá zahrada. Nejnižší podání je stanoveno na 7,11 milionu korun. Ti, kteří by toužili po vlastním bydlení na Olomoucku, se mohou v elektronické aukci ucházet o dvougenerační rodinný dům, jehož součástí jsou garáže, altán i přilehlá zahrada. Nejnižší podání v tomto případě činí 13,41 milionu korun.

Na nového majitele čeká také modré BMW 318 D kombi, jehož minimální cena je 489 600 korun. Na webu www.nabidkamajetku.cz hledá ÚZSVM také nový domov pro téměř 40 zvířat. Jedná se především o pejsky z nelegální množírny na Břeclavsku a Hodonínsku a také tři koně. Zvířata ÚZSVM nabízí převážně zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…