ÚZSVM pomáhá občanům řešit pozemky nedostatečně identifikovaných vlastníků

18.08.2021 22:23

Po zveřejnění aktualizovaných seznamů pozemků a budov, dosud zapsaných na nedostatečně identifikované vlastníky, se na pracoviště ÚZSVM v Ústí nad Orlicí obrátilo několik občanů.

ÚZSVM pomáhá občanům řešit pozemky nedostatečně identifikovaných vlastníků
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

První žadatelka se domnívala, že zemědělský pozemek o výměře 1 424 m2 v obci Radhošť je dosud zapsán na listu vlastnictví jejího dědečka. Po vyžádání dokumentů z katastrálního úřadu a od Obecního úřadu v Zámrsku se ukázalo, že se zřejmě nejedná o příbuzného žadatelky. Během měsíce od přijetí žádosti podal ÚZSVM příslušnému okresnímu soudu podnět na projednání dodatečného dědického řízení. I když se tedy pravděpodobně o rodinný majetek nejedná, žadatelka ocenila přístup pracovníků a rychlost vyřízení.

V dalším případě orlickoústecké pracoviště prověřovalo pozemek o výměře téměř 9 000 m2 ve městě Choceň vedený jako orná půda. Žadatel byl přesvědčen, že se jedná o rodinný majetek. Doložil potřebné poklady, ÚZSVM zajistil nabývací doklady a po jejich prošetření požádal o spolupráci Městský úřad v Chocni. Zjištěné údaje ukázaly, že se skutečně jedná o prarodiče žadatele. Následně byla podána žádost o dodatečné projednání dědictví. „Děkuji za spolupráci, která neměla chybu a byla naprosto profesionální“, napsal nám žadatel.

Ve třetím případě neznámého vlastníka pozemku o výměře přibližně 2 500 m2 v lokalitě Serpentýny ve městě Česká Třebová, byl žadatelem vlastník sousedního pozemku, který má o pozemek zájem a chtěl by ho koupit. Vzhledem k tomu, že nemohl dohledat současného majitele, požádal ÚZSVM o pomoc. Z nabývacích dokladů z katastrálního úřadu bylo zjištěno, že na listu vlastnictví je uvedeno chybné jméno. Ve spolupráci s Městským úřadem v České Třebové dohledali zaměstnanci ÚZSVM data potřebná k podání žádosti o dodatečné projednání dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …