ÚZSVM pomáhá občanům řešit pozemky nedostatečně identifikovaných vlastníků

18.08.2021 22:23

Po zveřejnění aktualizovaných seznamů pozemků a budov, dosud zapsaných na nedostatečně identifikované vlastníky, se na pracoviště ÚZSVM v Ústí nad Orlicí obrátilo několik občanů.

ÚZSVM pomáhá občanům řešit pozemky nedostatečně identifikovaných vlastníků
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

První žadatelka se domnívala, že zemědělský pozemek o výměře 1 424 m2 v obci Radhošť je dosud zapsán na listu vlastnictví jejího dědečka. Po vyžádání dokumentů z katastrálního úřadu a od Obecního úřadu v Zámrsku se ukázalo, že se zřejmě nejedná o příbuzného žadatelky. Během měsíce od přijetí žádosti podal ÚZSVM příslušnému okresnímu soudu podnět na projednání dodatečného dědického řízení. I když se tedy pravděpodobně o rodinný majetek nejedná, žadatelka ocenila přístup pracovníků a rychlost vyřízení.

V dalším případě orlickoústecké pracoviště prověřovalo pozemek o výměře téměř 9 000 m2 ve městě Choceň vedený jako orná půda. Žadatel byl přesvědčen, že se jedná o rodinný majetek. Doložil potřebné poklady, ÚZSVM zajistil nabývací doklady a po jejich prošetření požádal o spolupráci Městský úřad v Chocni. Zjištěné údaje ukázaly, že se skutečně jedná o prarodiče žadatele. Následně byla podána žádost o dodatečné projednání dědictví. „Děkuji za spolupráci, která neměla chybu a byla naprosto profesionální“, napsal nám žadatel.

Ve třetím případě neznámého vlastníka pozemku o výměře přibližně 2 500 m2 v lokalitě Serpentýny ve městě Česká Třebová, byl žadatelem vlastník sousedního pozemku, který má o pozemek zájem a chtěl by ho koupit. Vzhledem k tomu, že nemohl dohledat současného majitele, požádal ÚZSVM o pomoc. Z nabývacích dokladů z katastrálního úřadu bylo zjištěno, že na listu vlastnictví je uvedeno chybné jméno. Ve spolupráci s Městským úřadem v České Třebové dohledali zaměstnanci ÚZSVM data potřebná k podání žádosti o dodatečné projednání dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…