ÚZSVM převzal od NPÚ více než tři tisíce obrazů ze zámku v Doksanech

16.07.2020 19:38

ÚZSVM v Litoměřicích převzal od Národního památkového ústavu (NPÚ) rozsáhlý areál státního zámku Doksany včetně souboru obrazů v počtu 3094 kusů od autora Jaromíra Vrzala.

ÚZSVM převzal od NPÚ více než tři tisíce obrazů ze zámku v Doksanech
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Zaměstnanci při přebírání těchto maleb v průběhu čtyř dní postupně každý obraz vyfotili a poté zaevidovali do účetního systému ÚZSVM. V současné době je celý soubor obrazů nabízen prostřednictvím webových stránek ÚZSVM k bezúplatnému převodu organizačním složkám státu a státním organizacím. V případě, že nebude ze strany státních institucí o obrazy zájem, budou nabízeny galeriím a muzeím na Liberecku, případně k prodeji veřejnosti nejdříve jako soubor a v případě nezájmu jednotlivě či po několika kusech prostřednictvím elektronického aukčního systému.

Autorem obrazů je Jaromír Vrzal (1921 - 2001), pražský rodák, který po studiích žil a maloval od roku 1948 v Liberci. Jeho oblíbeným tématem byla pražská periferie, maloval portréty členů rodiny a krajinu Jizerských hor nebo třeba Český ráj. V zimních obrazech zachytil desítky až stovky odstínů sněhu, přes mráz až po zimní svit slunce a tající sníh. Malíř také rád maloval Trosky. V tvorbě se také věnoval malování obrazů ze svých cest po Evropě, např. po Středomoří, zachytil i např. holandské nížiny. Mezi jeho obrazy najdeme též zátiší s květinami i s ovocem se zaměřením na podrobný detail.

V seznamu obrazů najdeme např. obrazy nazvané Zimní cesta, Jizerky - lednový den, Kytice, Zimní krajina, Poprsí dívky, Jihočeská krajina, Plot v zimě, Poslední sníh, Tání v Ruprechticích, Mečíky, Trosky, Zátiší s hlavou a mnoho dalších.

Zámek Doksany založil před rokem 1144 Vladislav II. společně s manželkou Gertrudou nejdříve jako opatství. K založení samotného zámku pak došlo až roku 1782. Areál zámku je evidovaný jako kulturní památka v Ústředním seznamu kulturních památek. Jedná se o zámek, který není běžně otevřen pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…