ÚZSVM převzal od NPÚ více než tři tisíce obrazů ze zámku v Doksanech

16.07.2020 19:38

ÚZSVM v Litoměřicích převzal od Národního památkového ústavu (NPÚ) rozsáhlý areál státního zámku Doksany včetně souboru obrazů v počtu 3094 kusů od autora Jaromíra Vrzala.

ÚZSVM převzal od NPÚ více než tři tisíce obrazů ze zámku v Doksanech
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Zaměstnanci při přebírání těchto maleb v průběhu čtyř dní postupně každý obraz vyfotili a poté zaevidovali do účetního systému ÚZSVM. V současné době je celý soubor obrazů nabízen prostřednictvím webových stránek ÚZSVM k bezúplatnému převodu organizačním složkám státu a státním organizacím. V případě, že nebude ze strany státních institucí o obrazy zájem, budou nabízeny galeriím a muzeím na Liberecku, případně k prodeji veřejnosti nejdříve jako soubor a v případě nezájmu jednotlivě či po několika kusech prostřednictvím elektronického aukčního systému.

Autorem obrazů je Jaromír Vrzal (1921 - 2001), pražský rodák, který po studiích žil a maloval od roku 1948 v Liberci. Jeho oblíbeným tématem byla pražská periferie, maloval portréty členů rodiny a krajinu Jizerských hor nebo třeba Český ráj. V zimních obrazech zachytil desítky až stovky odstínů sněhu, přes mráz až po zimní svit slunce a tající sníh. Malíř také rád maloval Trosky. V tvorbě se také věnoval malování obrazů ze svých cest po Evropě, např. po Středomoří, zachytil i např. holandské nížiny. Mezi jeho obrazy najdeme též zátiší s květinami i s ovocem se zaměřením na podrobný detail.

V seznamu obrazů najdeme např. obrazy nazvané Zimní cesta, Jizerky - lednový den, Kytice, Zimní krajina, Poprsí dívky, Jihočeská krajina, Plot v zimě, Poslední sníh, Tání v Ruprechticích, Mečíky, Trosky, Zátiší s hlavou a mnoho dalších.

Zámek Doksany založil před rokem 1144 Vladislav II. společně s manželkou Gertrudou nejdříve jako opatství. K založení samotného zámku pak došlo až roku 1782. Areál zámku je evidovaný jako kulturní památka v Ústředním seznamu kulturních památek. Jedná se o zámek, který není běžně otevřen pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…