ÚZSVM se dohodl na ukončení mnohaletého sporu a pro stát vymohl téměř 44 milionů

10.02.2020 7:34

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vede v současné době u Okresního soudu v Hradci Králové celkem sedm soudních sporů se společností Aldis, a.s. V těchto řízeních se stát jako žalobce po společnosti Aldis domáhá vydání bezdůvodného obohacení za bezesmluvní užívání pozemků, které jsou ve vlastnictví státu a v příslušnosti hospodařit ÚZSVM.

ÚZSVM se dohodl na ukončení mnohaletého sporu a pro stát vymohl téměř 44 milionů
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Na pozemcích byla odborovou organizací koncem osmdesátých let započata stavba kongresového, výstavního a společenského centra, parkoviště, příjezdové cesty a navazujících venkovních úprav. Kongresové, výstavní a společenské centrum bylo otevřeno v roce 1993 a veškeré stavby se staly součástí majetku společnosti Aldis, a.s. Původně zřízené právo trvalého užívání k pozemkům ovšem na společnost Aldis, a.s. nepřešlo.

Vzhledem k započetí stavby před rokem 1989, následné transformaci odborových organizací a zániku práva trvalého užívání vznikl spor o vlastnictví pozemků, na kterých byly stavby vybudovány, a společnost Aldis se domáhala určení svého vlastnického práva. Soudy včetně Nejvyššího soudu a Ústavního soudu rozhodly tak, že vlastníkem pozemků je stát. Soudní spor o určení vlastnického práva se na základě podané stížnosti ze strany společnosti Aldis dostal dokonce až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten však podanou stížnost zamítl.

Společnost Aldis v důsledku sporu o vlastnictví však nadále užívala pozemky bez právního důvodu bez řádně uzavřené nájemní smlouvy. ÚZSVM hájící zájmy státu byl proto nucen podat k Okresnímu soudu v Hradci Králové na společnost Aldis žaloby o vydání bezdůvodného obohacení, a to za období let 2008 - 2016. Okresní soud v Hradci Králové šest řízení přerušil a nechal probíhat jediné. V něm pak zadal vypracovat vlastní revizní znalecký posudek na stanovení výše bezdůvodného obohacení za žalované období.

V návaznosti na vypracovaný znalecký posudek a přijaté závěry ze strany znaleckého ústavu rovněž pokračovalo mezi ÚZSVM a společností Aldis mimosoudní jednání o smírném vyřešení tohoto dlouholetého sporu. Po složitých jednáních se obě strany nakonec dohodly na respektování vypracovaného znaleckého posudku a uzavřely dohodu o narovnání, jejímž důsledkem bude ukončení veškerých soudních sporů.

Dohoda o narovnání, která byla uzavřena 18. prosince 2019, zároveň řeší i bezdůvodné obohacení za dosud nezažalované období let 2017 – 2019. Společnost Aldis na základě této dohody zaplatila ÚZSVM za bezdůvodné obohacení v letech 2008 – 2019 částku ve výši 43 680 329 Kč.

Nyní dojde na základě uvedené dohody ze strany ÚZSVM ke zpětvzetí všech sedmi podaných žalob. ÚZSVM se rovněž se společností Aldis dohodl na uzavření nájemní smlouvy na dobu čtyř let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…