ÚZSVM uspěl v kauze o 1,5 milionu

30.11.2020 9:30

Jednalo se o soudní řízení, ve kterém se žalobce domáhal po státu omluvy a zaplacení částky 1 500 000 Kč jako náhrady újmy, která mu měla být způsobena vězeňskou službou a lékaři Vazební věznice Praha Pankrác.

ÚZSVM uspěl v kauze o 1,5 milionu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Újma mu měla vzniknout tím, že ačkoliv muž nesouhlasil, byla mu poskytnuta krevní transfúze kvůli život ohrožujícímu zdravotnímu stavu. Jeho stav byl následkem protestní hladovky. Důvodem odmítání krevní transfúze však nebyly náboženské, či jiné závažné důvody. Současně žalobce chtěl odškodnit za to, že byl po dobu transfúze fixován, a to z preventivních důvodů, aby si nezpůsobil další zranění.

Soud I. stupně se pečlivě zaměřil na zjišťování stavu žalobce v době poskytnutí lékařské péče a seznal, že na straně státu nedošlo k žádnému pochybení. Lékaři poté, co žalobce vyslovil nesouhlas s poskytnutím lékařské péče, podrobili žalobce psychiatrickému zkoumání, které potvrdilo, že žalobce není ve stavu způsobilém řádně posoudit důsledky svého rozhodnutí, kterým ohrožoval nejen své zdraví, ale i život. Soud proto konstatoval, že ze strany státu nedošlo k porušení žádné povinnosti a naopak tím, že žalobci byla poskytnuta lékařská péče, naplnil stát svou povinnost řádně pečovat o život a zdraví svých občanů, a to zvláště těch, kteří jsou z rozhodnutí trestních soudů omezeni ve svobodě pohybu ve věznicích. Žaloba byla zamítnuta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…