ÚZSVM v Havlíčkově Brodu získal majetek se zajímavým příběhem v přírodním parku Melechov

13.07.2021 10:38 | Tisková zpráva

ÚZSVM v Havlíčkově Brodě získal na základě usnesení Obvodního soudu pro Prahu 7 spoluvlastnický podíl o velikosti 1/9 u tří pozemků v katastrálním území Meziklasí v obci Dolní Město.

ÚZSVM v Havlíčkově Brodu získal majetek se zajímavým příběhem v přírodním parku Melechov
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Majetek připadl státu po zemřelé ženě, která byla vdaná, měla tři potomky, nezanechala závěť ani listinu o vydědění. Všichni účastníci, kteří přicházeli do úvahy jako dědicové zákonné dědické posloupnosti, dědictví odmítli. Další osobou přicházející v úvahu jako dědic zákonné dědické posloupnosti byl vnuk, který žije v Kanadě.

Ke zjišťování dědického práva soud v řízení o dědictví přistoupí pouze tehdy, jestliže zůstavitel zanechal majetek, jehož hodnota je vyšší než nepatrná. Vyrozumívání v úvahu přicházejících dědiců o jejich dědickém právu a posléze jejich úkony směřující k odmítnutí dědictví je totiž spojeno s náklady, které vznikají (v nikoliv zanedbatelné výši) státu a dědicům, a jsou vynaloženy zbytečně nehospodárně. To vše má navíc za následek zdlouhavé řízení, aniž by to vedlo k rychlé a účinné ochraně práv všech dotčených osob.

Vzhledem k tomu, že se vyrozumění o dědickém právu kancelář soudní komisařky pokoušela několikrát doručit, avšak doručenka se nikdy nevrátila, dospěl soud k závěru, že není žádný důvod k pokračování řízení, neboť zde ve skutečnosti není zájem na nabytí dědictví. Řízení tak bylo v souladu s občanským soudním řádem zastaveno a majetek byl vydán České republice.

Pozemky se nacházejí nedaleko obce Dolní Město a jsou součástí přírodního parku Melechov, který leží v oblasti sevřené toky Sázavy a Želivky nedaleko Lipnice nad Sázavou.

Celková hodnota majetku je 1 000 Kč, pozemky mají celkovou výměru 1 125 m2. O pozemky se vedle České republiky dělí dalších 15 spoluvlastníků. ÚZSVM bude s nemovitými věcmi nakládat podle zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…