Účastníci setkání vzpomínali na bojový křest první československé samostatné brigády

05.11.2016 15:12

Už 73 let uplynulo od doby, kdy českoslovenští vojáci na východní frontě sváděli nelítostné boje v bitvách o Kyjev a pravobřežní Ukrajinu. Prošli bojovým křestem v sestavě Ukrajinského frontu tehdejší Rudé armády. Právě k tomuto výročí připravila Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany slavnostní setkání.

Účastníci setkání vzpomínali na bojový křest první československé samostatné brigády
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V zastoupení ministra obrany se ho zúčastnila náměstkyně pro řízení sekce právní MO Alena Netolická, přítomen byl také zástupce náčelníka Generálního štábu – inspektor Armády ČR generálmajor Jaroslav Kocián.

„Naši bojovníci od Kyjeva a pravobřežní Ukrajiny nejlépe věděli, že směr hlavního úderu ukazuje domů, na západ – a že tam kdesi za obzorem, tak daleko a současně tak blízko, leží Praha. Tehdy dali českoslovenští vojáci do boje všechno, co v nich bylo nejlepšího. Své mládí, svoji sílu, své ideály. Sebe sama. Celou svoji bytost. Nemuseli si připomínat slova přísahy. Sami se stali tou přísahou. Tvrdou. Odvážnou. Nekompromisní,“ zdůraznila v hlavním projevu náměstkyně Netolická.

Generálmajor Jaroslav Kocián na její slova navázal a podtrhl fakt, že odvaha a statečnost těchto vojáků je inspirací a vzorem pro příslušníky dnešní armády. Kvitoval s povděkem, že se setkání zúčastnili také studenti a studentky vojenské střední školy z Moravské Třebové. Zdůraznil, že je třeba poděkovat všem, kteří v sobě našli hrdost bojovat za svou vlast a o jejich činech hovořit i dnes, 73 let po skončení bojů u Kyjeva.

O osobní a stále živé vzpomínky z osvobozovacích bojů se poté s přítomnými podělil brigádní generál v. v. Miloslav Masopust. Závěrečné slovo setkání patřilo místopředsedovi ČsOL Tichomíru Mirkovičovi. Ten vyzdvihl, že hrdiny 2. světové války je stále třeba připomínat a proto i dnešní setkání na Ministerstvu obrany má své místo mezi akcemi, které legionáři připravují.

Čestné předsednictvo slavnostního shromáždění

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…