Účastníci setkání vzpomínali na bojový křest první československé samostatné brigády

05.11.2016 15:12

Už 73 let uplynulo od doby, kdy českoslovenští vojáci na východní frontě sváděli nelítostné boje v bitvách o Kyjev a pravobřežní Ukrajinu. Prošli bojovým křestem v sestavě Ukrajinského frontu tehdejší Rudé armády. Právě k tomuto výročí připravila Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany slavnostní setkání.

Účastníci setkání vzpomínali na bojový křest první československé samostatné brigády
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V zastoupení ministra obrany se ho zúčastnila náměstkyně pro řízení sekce právní MO Alena Netolická, přítomen byl také zástupce náčelníka Generálního štábu – inspektor Armády ČR generálmajor Jaroslav Kocián.

„Naši bojovníci od Kyjeva a pravobřežní Ukrajiny nejlépe věděli, že směr hlavního úderu ukazuje domů, na západ – a že tam kdesi za obzorem, tak daleko a současně tak blízko, leží Praha. Tehdy dali českoslovenští vojáci do boje všechno, co v nich bylo nejlepšího. Své mládí, svoji sílu, své ideály. Sebe sama. Celou svoji bytost. Nemuseli si připomínat slova přísahy. Sami se stali tou přísahou. Tvrdou. Odvážnou. Nekompromisní,“ zdůraznila v hlavním projevu náměstkyně Netolická.

Generálmajor Jaroslav Kocián na její slova navázal a podtrhl fakt, že odvaha a statečnost těchto vojáků je inspirací a vzorem pro příslušníky dnešní armády. Kvitoval s povděkem, že se setkání zúčastnili také studenti a studentky vojenské střední školy z Moravské Třebové. Zdůraznil, že je třeba poděkovat všem, kteří v sobě našli hrdost bojovat za svou vlast a o jejich činech hovořit i dnes, 73 let po skončení bojů u Kyjeva.

O osobní a stále živé vzpomínky z osvobozovacích bojů se poté s přítomnými podělil brigádní generál v. v. Miloslav Masopust. Závěrečné slovo setkání patřilo místopředsedovi ČsOL Tichomíru Mirkovičovi. Ten vyzdvihl, že hrdiny 2. světové války je stále třeba připomínat a proto i dnešní setkání na Ministerstvu obrany má své místo mezi akcemi, které legionáři připravují.

Čestné předsednictvo slavnostního shromáždění

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…