Uměleckoprůmyslové museum v Praze je po rekonstrukci otevřeno rok

19.11.2018 8:16

Uměleckoprůmyslové museum v Praze slaví první rok svého plnohodnotného návratu na kulturní mapu Prahy, České republiky a Evropy. Před rokem 15. listopadu se otevíralo první výstavou Director´s Choice – Výběr ze sbírek, do provozu byla uvedena odborná veřejně přístupná knihovna, muzejní obchod i restaurace.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze je po rekonstrukci otevřeno rok
Foto: upm.cz
Popisek: Uměleckoprůmyslové muzeum Praha

„Celý první rok byl pro nás všechny nesmírně náročný z hlediska realizace velkého množství akcí v naší krásné budově, ale zároveň velice radostný, když jsme se mohli setkávat se spokojenými návštěvníky. Potěšila nás Evropská cena za modernizaci historických budov udělená na slavnostním ceremoniálu ve Varšavě v září,“ říká Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

UPM připravilo v nově zrekonstruované budově deset výstav, z nichž největší plánovaná retrospektivní výstava fotografií Josefa Koudelky s názvem Koudelka: Návraty se stala mezinárodní senzací a právě probíhající výstava Hana Podolská, legenda české módy jednou z nejnavštěvovanějších výstav v historii muzea. Za prvních dvanáct měsíců muzeum navštívilo téměř devadesát tisíc návštěvníků, za kalendářní rok 2018 návštěvnost překročí hranici 100 tisíc návštěvníků.

V rámci výstavy Josefa Koudelky se také završil několikaletý proces, kdy muzeum převzalo od autora do svých sbírek první část velkorysého daru a stalo se tak správcem největšího souboru fotografií, který se Josef Koudelka rozhodl věnovat své vlasti. Smlouva mezi Josefem Koudelkou a muzeem zastoupeným ředitelkou Helenou Koenigsmarkovou byla symbolicky podepsána 21. srpna 2018.

Už doprovodný program k otevření muzea UPKEMP, který trval šest týdnů, ukázal, jakým způsobem se tato instituce chce otevřít veřejnosti – odborné přednášky, komentované prohlídky, workshopy pro děti i dospělé, kulturní programy, víkendové programy a lekce jógy přivedly do muzea velké množství nových návštěvníků, především mladých. Stejně intenzivní program pak udržovalo oddělení edukace muzea po celý rok. V současné době si návštěvníci zvykli na pravidelné vzdělávací úterní pořady a sobotní dílny pro děti a jejich doprovod či komentované prohlídky výstav. Zájem o komentované prohlídky výstavy Hana Podolská, legenda české módy si vyžádal jejich pořádání i několikrát týdně. Muzeum zve do každé výstavy školní skupiny různého věku na speciální programy, pořádá také komentované prohlídky pro učitele, při nichž edukátorky nabízejí metodickou pomoc se zařazením návštěvy výstavy přímo do výuky.

Úspěch zaznamenalo muzeum v české soutěži Gloria Musealis v kategorii Počin roku,  ale také na poli knižním: např. dvoudílná publikace Paneláci doprovázející výstavu Bydliště: panelové sídliště získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Naučná literatura a zároveň ocenění v soutěži Nejkrásnější česká kniha.

Uměleckoprůmyslové muzeum se těší na 134. rok své existence a zároveň druhý, kdy může návštěvníky přivítat v nově rekonstruovaných prostorách své hlavní budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…