Univerzita Karlova posiluje spolupráci s komerčními partnery

09.10.2019 8:37

Univerzita Karlova se dohodla na spolupráci s mezinárodní společností Home Credit International a.s. (HCI), se kterou 30. září 2019 uzavřela Rámcovou smlouvu o partnerství. Univerzita tím posiluje spolupráci se soukromým sektorem, která je důležitá pro financování řady výzkumných a vědeckých projektů, či zajišťování mezinárodních akcí a naplňování tzv. třetí role univerzity ve společnosti.

Univerzita Karlova posiluje spolupráci s komerčními partnery
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

„Univerzita se snaží dlouhodobě diverzifikovat své financování. Kromě prostředků ze státního rozpočtu, z vědecké grantové činnosti, ze strukturálních fondů EU a souvisejících se snažíme získávat prostředky též od sponzorů, dárců i úspěšných absolventů,“ uvedl kancléř UK Milan Prášil.

Univerzita Karlova by měla na základě spolupráce se společností Home Credit International získat finance, které budou využity na rozvoj vědy, mezinárodní spolupráce, spolupráci se zahraničními profesory a vědci, podporu studentských spolků a případné další aktivity. Spolupráce se nyní týká Matematicko-fyzikální fakulty, Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd a rektorátu UK. Další spolupráce je na rozhodnutí každé jednotlivé fakulty.

Rámcová smlouva je se společností HCI uzavřena na tři roky. Její znění vylučuje jakékoliv nároky společnosti ovlivňovat obsah či podobu univerzitního výzkumu, směřování a kvalitu vědy, cíle či záměry ve vědecké politice. Výhradní rozhodovací pravomoc, jakým způsobem budou peníze využity, má Univerzita Karlova.

UK tímto krokem pokračuje – tak jako řada jiných špičkových světových univerzit – ve spolupráci s komerčními partnery a ve snaze zajistit díky této spolupráci financování pro univerzitní projekty, které by jinak nebylo možné realizovat.

Univerzita Karlova se soukromým sektorem spolupracuje dlouhodobě; má etablovanou partnerskou strukturu a jejím generálním partnerem je Česká spořitelna a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…