Univerzita Karlova přebírá po dvou letech fungování aliance 4EU+ její vedení

06.12.2020 8:39

Univerzita Karlova se v listopadu na výročním zasedání ujala vedení mezinárodní univerzitní aliance 4EU+. Ta v letošním roce oslavila 2 roky od svého založení a jejím smyslem je výrazným způsobem zjednodušit a navázat spolupráci mezi šesti předními evropskými univerzitami. Během následujících měsíců se aliance pod vedením UK zaměří na problematiku odbourávání bariér ve vzdělávání a na větší zapojení studentů do aktivit aliance.

Univerzita Karlova přebírá po dvou letech fungování aliance 4EU+ její vedení
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Alianci 4EU+ tvoří kromě Univerzity Karlovy a pařížské Sorbonny také univerzity ve Varšavě, Miláně, Heidelbergu a Kodani. Již dva roky univerzity aktivně spolupracují na vědeckých a vzdělávacích projektech.

Spolupráce mezi univerzitami sdruženými do aliance 4EU+ probíhá ve čtyřech hlavních oblastech (tzv. flagships), kterými jsou zdraví a demografické změny v městském prostředí, Evropa v měnícím se světě, přeměna vědy a společnosti prostřednictvím informačních technologií a biodiverzita a udržitelný rozvoj. V rámci těchto oblastí se v uplynulých dvou letech uskutečnila řada společných projektů, například společné letní školy, konference nebo spolupráce vědeckých týmů.

4EU+ flaghships sdružují vědní obory a více než sto vědeckých týmů podle tematického zaměření. Díky grantu Evropské komise, který aliance obdržela v roce 2019, vybrala 4EU+ přes 30 společných vzdělávacích projektů, Univerzita Karlova a Varšavská univerzita navíc podpořily více než dvacítku projektů zaměřených na vědu a výzkum. Ve všech aktivitách by se však věda a výuka měly propojovat. Realizace některých projektů již začala, další budou uskutečněny v následujících měsících a letech. Kromě toho aliance chystá pro další období nové výzvy pro společné vzdělávací projekty, ve kterých by měli být zapojeni studenti jednotlivých univerzit, či sdílení kurzů a vzdělávacích aktivit zaměřených jak na studenty, tak akademické pracovníky. Několik stovek studentů a akademiků se pak účastnilo společných projektů, ať již on-line, nebo přímo v místě konání.

„Aliance 4EU+ má za sebou skvělé dva roky existence. Ukázalo se, že šest evropských univerzit dokáže v řadě oblastí najít společnou řeč a ve velmi krátké době realizovat řadu společných projektů a aktivit. Naším cílem v předsednictví bude dále vzájemnou spolupráci rozvíjet a prohlubovat do řady oblastí, zaměříme se na odstraňování různých bariér a problémů ve vědecké práci a také bychom chtěli více zapojit studenty jednotlivých univerzit do všech aktivit aliance“, uvedla v rámci zasedání Lenka Rovná, prorektorka UK pro evropské záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…