Univerzita Karlova získala další prestižní ERC grant

27.10.2018 21:40

Světově uznávaný matematik Jaroslav Nešetřil působící na Matematicko-fyzikální fakultě UK obdržel prestižní ERC Synergy Grant. S kolegy z maďarské Univerzity Loránda Eötvöse a Středoevropské univerzity v Budapešti bude zkoumat matematickou teorii dynamických sítí, které v současnosti ovlivňují všechny oblasti vědy a technologií.

Univerzita Karlova získala další prestižní ERC grant
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Ačkoliv sítě (vztahy a vazby mezi prvky v sociálním prostoru) dnes určují život člověka více než cokoliv jiného a jsou podstatné například v biologii, komunikaci či sociálních a ekonomických systémech, jejich základní principy činností a funkcí nejsou dosud v úplnosti pochopeny. „Cílem našeho výzkumného týmu proto bude snaha o přetváření chápání komplexních systémů a vytvoření základu pro aplikace v řadě oborů,“ uvedl Jaroslav Nešetřil.

Studium sítí prošlo spolu s matematickou teorií grafů v uplynulých letech bouřlivým vývojem. Tento vývoj byl však do značné míry nezávislý a obě oblasti měly pouze omezenou vzájemnou spolupráci. Výzkum, na který byl grant získán, má ambici toto změnit a vybudovat celistvou teorii dynamických sítí, která bude prostředkem pro aplikace a bude poskytovat paradigmata pro studium nejrůznějších reálně existujících sítí.

Na výzkumu bude spolupracovat řada předních odborníků z různých oblastí, například buněčné biologie, neurověd, telekomunikací či informačních technologií.

Aktuální ERC grant je již třetí, který Univerzita Karlova v letošním roce získala. V červenci se to podařilo vědcům Matyáši Fendrychovi z Přírodovědecké fakulty na výzkum rostlin a Ondřeji Pejchovi rovněž z Matematicko-fyzikální fakulty, který obdržel grant na zkoumání dvojhvězd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.