Univerzity podepsaly memorandum o spolupráci s čínskými partnery

17.04.2015 16:12

Spolupráce Moravskoslezského kraje s čínskými partnery dostává konkrétní podobu. Dnes (17. 4.) bylo v Ostravě podepsáno memorandum o spolupráci mezi Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO), Ostravskou univerzitou (OU) a Soochow Univerzity (provincie Jiangsu).

Univerzity podepsaly memorandum o spolupráci s čínskými partnery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podpis - ilustrační foto

Za Moravskoslezský kraj se slavnosti zúčastnila náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková. Dohoda je výsledkem jednání moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka s představiteli čínské politiky, byznysu a vědy a jeho několika návštěv v Číně, při kterých ho doprovázeli i zástupci obou univerzit.

„Jsem rád, že naše úsilí vyústilo do konkrétní spolupráce mezi univerzitami. Kraj je připraven podpořit ji i finančně. Krajští zastupitelé na tento rok a první polovinu příštího schválili šestimilionovou dotaci na výměnu studentů i akademických pracovníků a společné výzkumné práce pro VŠB-TUO, tři a půl milionů korun z krajského rozpočtu na stejné účely dostane Ostravská univerzita,“ uvedl hejtman Miroslav Novák. Dodal, že první skupina patnácti důlních inženýrů, energetiků a dalších odborníků z Pekingu už stáž zaměřenou na pracovní bezpečnost na VŠB-TUO absolvovala.

„Spolupráci s Čínou rozvíjíme dlouhodobě, například loni u nás promovali studenti z Hubei. Univerzita v Soochow je velmi uznávaná, ve výzkumu patří mezi pět procent nejlepších čínských institucí. Spolupráci jsme proto plánovali již dlouho,” potvrdil rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

„Jednou z priorit Ostravské univerzity pro následující období je zvýšený důraz na internacionalizaci našich vědeckých i vzdělávacích aktivit, kterým by se měl nyní věnovat nově navržený úsek prorektora pro mezinárodní vztahy. Proto také velmi vítáme aktivní spolupráci a finanční podporu ze strany kraje v navázání kontaktů s čínskými univerzitami. Kromě intenzivní vědecké spolupráce můžeme čínským univerzitám a jejich studentům nabídnout komplexní vzdělávací balíčky v oblastech důležitých pro rozvoj jejich regionu,“ řekl rektor Ostravské univerzity v Ostravě Jan Lata.

Do Číny (Peking, Šanghaj, Nanjing, Suzhou - provincie Jiangsu) moravskoslezský hejtman Miroslav Novák opět letí příští týden. Spolu s krajským radním Tomášem Hanzlem, představiteli města Ostravy, zástupci obou ostravských univerzit, kultury a podnikatelů bude členem oficiální delegace České republiky, která se v Pekingu setká s představiteli čínské vlády a parlamentu a na Dnech České republiky v Šanghaji představí Česko jako moderní a vyspělou zemi s průmyslovou tradicí nabízející výhodné investiční možnosti. Na dubnovou zahraniční cestu moravskoslezského hejtmana do Číny naváže v květnu další, kdy Miroslav Novák navštíví provincii Hebei. Předpokládá se, že ho opět doprovodí zástupci firem z regionu a hejtman podobně jako s představiteli provincie Jiangsu v roce 2013 podepíše memorandum o spolupráci i s touto velmi rychle se rozvíjející čínskou oblastí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…