Úřad práce ČR a jeho pomoc při finanční tísni, spojené s růstem cen energií

23.01.2022 16:51 | Tisková zpráva

Patříte mezi ty, kterým výrazně vzrostly výdaje, spojené s chodem domácnosti, a nemáte dostatek prostředků na jejich placení? Požádejte Úřad práce ČR o pomoc.

Úřad práce ČR a jeho pomoc při finanční tísni, spojené s růstem cen energií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Může Vám pomoci s úhradou nákladů na bydlení, a to prostřednictvím těchto dávek:

Příspěvek na bydlení

Primární pomoc státu určená těm, kteří mají kvůli nízkým příjmům potíže s úhradou nákladů na bydlení. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu či domu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů nestačí na zaplacení nájmu a nákladů souvisejících s bydlením.

Více informací o příspěvku na bydlení naleznete ZDE.

Pokud chcete vědět více o změnách, které se budou týkat příspěvku na bydlení, podívejte se na webové stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, kde mimo jiné naleznete i orientační kalkulačku (ZDE).

Doplatek na bydlení

Tato dávka pomoci v hmotné nouzi pomáhá tehdy, když příjmy rodiny či jednotlivce nestačí, ani po přiznání příspěvku na bydlení, na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících s bydlením (tj. nájem, služby spojené s bydlením a náklady za dodávky energií). Výše doplatku na bydlení ÚP ČR stanoví tak, aby domácnosti po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstala částka na živobytí (ZDE).

Více informací o doplatku na bydlení naleznete ZDE

Mimořádná okamžitá pomoc

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci může Úřad práce ČR poskytnout pomoc v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru, kdy je potřeba poskytnout ji bezprostředně. Například se může jednat o situace spojené s finančními problémy v důsledku úhrady nedoplatku za vyúčtované energie.

Více informací o mimořádné okamžité pomoci naleznete ZDE

U dávky mimořádné okamžité pomoci spojené s energokrizí jsou nastaveny specifické podmínky pro její získání. V tomto případě je podmínkou, že žadatel už přešel od dodavatele poslední instance k jinému dodavateli energií, a od DPI (dodavatelů poslední instance) obdržel vyúčtování uhrazených záloh. Toto vyúčtování následně předloží Úřadu práce ČR společně se žádostí o MOP – vyúčtování DPI. Žádost je možné podat na kterémkoli kontaktním pracovišti ÚP ČR dle místa, kde klient skutečně žije.

 

Doporučený postup a další informace

  1. Neprodleně požádejte o uzavření smluv na běžnou dodávku energií, tzn. přejděte z režimu DPI do standardního režimu a požádejte DPI o vyúčtování reálné spotřeby. Jak na to, se dozvíte např. na webových stránkách Energetického regulačního úřadu (ZDE). Najdete zde nejčastější otázky a odpovědi.
  2. Uzavíráte smluvní vztah. Pokud víte, že nejste reálně schopni hradit měsíčně stanovenou částku, předneste novému dodavateli své možnosti.
  3. Pokud už máte stanovené měsíční zálohy a ty převyšují vaše finanční možnosti, plaťte, co Vám váš rodinný rozpočet dovolí. Dlužnou částku uhradíte v rámci vyúčtovaného nedoplatku.
  4. MOP není možné poskytnout na úhradu záloh na plyn a elektřinu. Úřad práce ČR může přiznat na pokrytí zvýšených nákladů domácnosti „MOP - vyúčtování DPI“. Tato speciální dávka je časově omezená. Je možné o ni žádat jen po předložení vyúčtování od DPI.
  5. O „klasickou“ MOP můžete požádat tehdy, pokud nebudete mít objektivně dostatek prostředků na pokrytí nákladů spojených s případným výdajem a vaše příjmové, sociální a majetkové poměry Vám neumožní tuto situaci překonat vlastními silami.
  6. O „klasickou“ MOP můžete požádat i tehdy, když Vám po zaplacení stanovených záloh chybí peníze na zajištění výživy a ostatních základních životních potřeb. Každou žádost tak úřad posuzuje s ohledem na individuální situaci.
  7. Podívejte se, jak o MOP žádat a co je třeba doložit (ZDE)
  8. Další podrobnosti, včetně nejčastějších otázek a odpovědí, najdete i na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.
  9. Další možností je požádat o opakované dávky ze systému státní sociální podpory (příspěvek na bydlení) nebo hmotné nouze (doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí).

Další informace k jednotlivým dávkám:

  • Příspěvek na bydlení ZDE
  • Doplatek na bydlení ZDE
  • Mimořádná okamžitá pomoc – podrobnosti ZDE a ZDE
  • Příspěvek na živobytí ZDE

Potřebujete další POMOC?
Kontaktujte Call centrum Úřadu práce ČR (ZDE), kde Vám na bezplatné lince poradí i s vyplněním potřebného formuláře.

Informace k podání žátosti najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…