Úřad práce: Užší spolupráce podpoří zaměstnanost v regionu

23.10.2017 20:08

Nastavení ještě užší součinnosti mezi všemi aktéry na trhu práce s důrazem na opatření, které v oblasti zaměstnanosti vymezuje akční plán programu RESTART. To jsou hlavní body „Memoranda o spolupráci“, které společně podepsali generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Statutárního města Ostrava Tomáš Macura.

Úřad práce: Užší spolupráce podpoří zaměstnanost v regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Spolupráce a vzájemná podpora se bude týkat především oblastí, které mohou nejvíce přispět k odstraňování dlouhodobé nezaměstnanosti, závislosti na sociálních dávkách a ke sladění poptávky a nabídky na regionálním trhu práce. Zároveň efektivně podpoří nutný růst zaměstnanosti v regionu, rozvoj zdejší ekonomiky a konkurenceschopnost Moravskoslezského kraje.

„Právě v tomto ohledu hraje Úřad práce ČR velmi důležitou roli. Je v úzkém kontaktu se zaměstnavateli a pravidelně monitoruje jejich požadavky a potřeby. Na základě takto získaných informací je pak schopen připravit na míru balíček služeb nejen konkrétnímu uchazeči, ale také zaměstnavateli. Nedílnou a významnou součástí je též komunikace a spolupráce s obcemi a kraji,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Memorandum cílí na šest oblastí – rozvoj nástrojů, jejichž prostřednictvím bude možné lépe předvídat vývoj na trhu práce, vytvoření provázaného systému karierového poradenství, rozvoj kvality vzdělání a jeho propojenost s praxí, rozvoj spolupráce ÚP ČR s ostatními účastníky regionálního trhu práce, ještě větší podpora zaměstnanosti dlouhodobě nezaměstnaných, kde je podstatná, v rámci činnosti ÚP ČR, intenzivní spolupráce útvarů Zaměstnanosti a Nepojistných dávek a v neposlední řadě pak soubor opatření na podporu sociálních podniků.

„Nastavení ještě užší spolupráce v rámci jednotlivých regionů považuji za velmi důležité. A to především v době, kdy roste počet volných pracovních míst v evidenci. Úkolem Úřadu práce ČR je pokusit se umístit na tyto pozice především naše klienty. Řízená a účelná koordinace uvnitř regionu je tedy nezbytností,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR.

Ke konci září 2017 činil podíl nezaměstnaných osob v Moravskoslezském kraji 5,9 %. Bez práce bylo v tomto regionu 51 537 lidí. Nejnižší nezaměstnanost v kraji hlásí okres Nový Jičín – 3,3 %, naopak nejvyšší byla na Karvinsku – 8,9 %. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 14 480 volných pracovních míst. Nejčastěji hledali pomocné pracovníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v kancelářích, hotelích, průmyslových a jiných objektech, zedníky, kamnáře, dlaždiče, montéry suchých staveb, obsluhu vysokozdvižných a jiných vozíků, skladníky nebo dělníky v oblasti výstavby budov.

Více o programu RESTART najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …