Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Evropská komise zveřejnila statistiku vyplacených podpor za rok 2017

28.01.2019 21:39

Evropská komise zveřejnila statistiku vyplacených podpor za rok 2017 sestavenou na základě informací poskytnutých členskými státy EU v rámci každoročního hlášení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Evropská komise zveřejnila statistiku vyplacených podpor za rok 2017
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ze statistiky vyplývá, že 96 % nově ohlášených podpor bylo poskytnuto na základě nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června 2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné s vnitřním trhem (dále jen „GBER„). V rámci modernizace pravidel veřejné podpory, která byla z větší části dokončena v roce 2014, bylo umožněno využívat GBER v širší míře. Užívaní GBER tak snížilo administrativní zátěž a umožnilo rychleji zajistit poskytování veřejné podpory v jednodušších případech. Celkové výdaje na podporu na základě GBER dosáhly v roce 2017 zhruba 41,7 miliard EUR což je oproti roku 2016 nárůst o 7,8 miliard EUR. K obzvláště velkému nárůstu podpory na základě GBER došlo například v kategoriích širokopásmové infrastruktury a multifunkční rekreační infrastrukturu (+129 %); malých a středních podniků a rizikového financování (+81 %) nebo v kategorii podpory výzkumu, vývoje a inovací(+30 %).

Vzhledem k tomu, že v jednodušších případech jsou poskytovány podpory častěji na základě GBER, zvýšil se průměrný rozpočet opatření, která je nezbytné notifikovat Komisi. V roce 2017 byl průměrný rozpočet notifikovaného opatření 230 milionů EUR tedy o 18 % více než v roce 2015 a o 126 % více než v roce 2013.

Statistika též ukázala meziroční nárůst vyplacené veřejné podpory, která v roce 2017 dosáhla 116.2 miliard EUR oproti 106,6 miliardám v roce 2016. Přičemž 53 % z veřejné podpory vyplacené v roce 2017 připadalo na ochranu životního prostředí a energetické úspory. Velký nárůst podpory v této oblasti souvisí s množstvím opatření na podporu obnovitelných zdrojů energie v řadě států EU.

Komise uvedla, že díky modernizaci pravidel nyní může intenzivněji pracovat na složitějších případech a uvádí, že notifikační řízení nyní stabilně trvá zhruba 5 měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…