Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Program COVID Kultura II nyní schvaluje Evropská komise

21.11.2020 19:27

Úřad v posledních dnech obdržel několik dotazů vztahujících se k programu COVID Kultura II.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Program COVID Kultura II nyní schvaluje Evropská komise
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V těchto dotazech se uvádí, že Ministerstvo kultury informuje žadatele o podporu v rámci vyřizování žádostí v programu COVID Kultura II, že v současné době probíhá proces schvalování tohoto programu od ÚOHS, bez jehož souhlasu MPO nemůže podporu vyplácet.

Je nutno uvést na pravou míru, že ÚOHS žádné schvalování tohoto programu neprovádí. Úřad v souladu se svými zákonnými pravomocemi spolupracuje s poskytovatelem této podpory, tj. s Ministerstvem průmyslu a obchodu, na tzv. notifikaci programu Evropské komisi. Proces notifikace je nezbytný k tomu, aby Evropská komise podporu schválila a vydala rozhodnutí. V tomto případě je totiž poskytována veřejná podpora, tj. podpora která naplňuje definiční znaky uvedené v čl. 107 odst. 1 SFEU a na kterou se tedy musí aplikovat výjimka ze zákazu jejího poskytování. Uvedený rozhodovací proces probíhá podle speciálního předpisu, tzv. Dočasného rámce, který Evropská komise přijala pro poskytování pomoci podnikům v souvislosti s COVID-19. Rozhodovací proces EK v těchto věcech probíhá ve speciálních zkrácených lhůtách. Obdobně ÚOHS, vědom si závažnosti situace, vyřizuje všechna podání poskytovatelů COVID podpory jako případy s nejvyšší prioritou, a to v řádech jednotek dnů, většinou již do druhého dne.

V případě programu COVID Kultura II obdržel Úřad podklady od poskytovatele dne 11. listopadu v odpoledních hodinách, následně je překontroloval a doporučil poskytovateli provést úpravy a doplnit některé informace a již 13. listopadu odeslal do Bruselu prenotifikaci programu, aby Evropská komise mohla zahájit řízení v dané věci. Současně Úřad požádal Evropskou komisi o co nejrychlejší posouzení a zdůraznil potřebu rychlého vydání rozhodnutí. V úterý obdržel Úřad reakci Evropské komise, kterou vyzvala k zahájení notifikace a doplnění dalších informací do podkladů. Po doplnění podkladů ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu a finalizaci dokumentů včera ve večerních hodinách Úřad odeslal notifikaci do Bruselu. O dalším vývoji schvalovacího procesu bude ÚOHS informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…