Úřad pro ochranu osobních údajů: Nová úprava posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA)

09.02.2023 17:56 | Tisková zpráva

Od 1. dubna letošního roku nabude účinnosti novela legislativních pravidel vlády. Ta mění pravidla pro zpracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (Data Protection Impact Assessment / DPIA) a bude mít značný dopad na ochranu osobních údajů.

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nová úprava posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA)
Foto: uoou.cz
Popisek: Úřad pro ochranu osobních údajů - logo

Přímo do legislativních pravidel vlády bude, na základě požadavku Úřadu pro ochranu osobních údajů, zavedena přesná struktura pro zpracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů, tzv. ‚legislativní DPIA‘.

Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů tak bude nutné zpracovat u každého návrhu právního předpisu, včetně podzákonného, tj. nařízení vlády nebo i vyhlášky. Podle § 10 zákona o ochraně osobních údajů totiž legislativní DPIA nahrazuje DPIA podle obecného nařízení (GDPR), které musí vypracovat správce osobních údajů, pokud je právním základem takového zpracování, plnění právní povinnosti. Ustanovení § 10 zákona o ochraně osobních údajů vychází z článku 35 odst. 10 obecného nařízení o ochraně osobních údajů, který stanoví, že vliv se neposuzuje, byl-li posouzen jako součást obecného posouzení dopadů v souvislosti s přijetím právního předpisu. Pro správce osobních údajů tak dochází k výraznému zjednodušení provádění DPIA.

Nová struktura pro zpracování legislativního DPIA:

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

  1. vysvětlení účelu navrhovaného zpracování osobních údajů
  2. popis návaznosti na
    a) stávající
    b) připravované zpracování osobních údajů,
  3. posouzení navrhovaného řešení zpracování z hlediska
    a) nezbytnosti
    b) přiměřenosti ve vztahu k účelu zpracování osobních údajů
  4. posouzení rizik pro práva a svobody fyzických osob
  5. stanovení možných opatření ke snížení rizik pro práva a svobody fyzických osob

Úřad pro ochranu osobních údajů proto připravuje změnu stávajícího návodu k posouzení vlivu na ochranu osobních údajů u návrhů právních předpisů (DPIA - ZDE), který bude předložen k veřejné konzultaci.

Úřad pro ochranu osobních údajů je nezávislý ústřední správní úřad České republiky pro oblast ochrany osobních údajů. Je součástí výkonné moci a postupuje prostředky správního práva, primárně vydáváním rozhodnutí (správních aktů). ÚOOÚ je zároveň i dozorovým úřadem, ve smyslu zákona o kontrole č. 255/2012 Sb. (kontrolní řád). Úřad pro ochranu osobních údajů byl zřízen na základě zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Dne 24. dubna 2019 byl tento právní základ transformován na zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů (ZZOÚ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…