Úřad pro ochranu osobních údajů k centrální evidenci psů

05.04.2021 10:49

Na pořad 87. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu byl zařazen bod 100: sněmovní tisk 1148, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, který Úřad posuzoval v rámci meziresortního připomínkového řízení.

Úřad pro ochranu osobních údajů k centrální evidenci psů
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Součástí předlohy novely je návrh zřídit centrální evidenci psů (CEP), jehož správcem má být Státní veterinární správa. CEP v podobě, v jaké je navržen, bude obsahovat nejen údaje o psech, ale především osobní údaje majitelů psů, což se dotkne řádově statisíců fyzických osob.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Úřad proto v rámci připomínkového řízení požadoval komplexní přepracování zhodnocení dopadů návrhu na ochranu osobních údajů (DPIA). Rovněž bylo požadováno, aby návrh poskytl – pokud možno – co nejvíc garancí proti zneužití osobních údajů.

Předkladatel připomínce vyhověl a DPIA doplnil (je součástí sněmovního tisku jako příloha č. 2 k důvodové zprávě). K údajům z CEP by měli mít přístup například veterinární lékaři či policie.  Předkladatel rovněž důkladně popsal technický standard, kterým se bude CEP řídit. V souvislosti s provozem CEP nebude vyžadován souhlas se zpracováním osobních údajů, jelikož se jedná o zpracování potřebné ve veřejném zájmu, kde zájem na zásahu do soukromí převažuje nad jeho ochranou. Záruky, které předkladatel stanovil, považuje Úřad za dostatečné, a proto by nemělo docházet ke zneužití osobních údajů.

Kompletní znění návrhu novely zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…