Úřad pro ochranu osobních údajů k případu webu white-media.info

14.01.2019 22:20

Vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů k znepřístupnění webu www.white-media.info.

Úřad pro ochranu osobních údajů k případu webu white-media.info
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad již v minulosti informoval, že prověřuje na základě obdržených podnětů nezákonné zpracování osobních údajů v souvislosti s provozováním webu www.white-media.info.

Úřad zjistil, že uvedená doména je anonymně registrována u americké společnosti DreamHost. Společnost DreamHost, LLC, je současně poskytovatelem webhostingu pro tento web. Úřad proto v závěru roku 2018 upozornil tuto společnost na protiprávní obsah daného webu a vyzval ji k součinnosti.

Konkrétně Úřad upozornil poskytovatele webhostingu na skutečnost, že web www.white-media.info zpracovává osobní údaje v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Dané zpracování spočívalo zejména ve zveřejňování neoprávněně získaných osobních údajů o osobách z České republiky, a to nejméně v rozsahu jméno, datum narození, adresa. Na webu byly dále uvedeny údaje z kopií průkazů totožnosti, fotografie a kontaktní údaje.

Pro takové zpracování osobních údajů neměl provozovatel webu žádný právní titul a současně byly zřejmě porušeny další povinnosti uložené obecným nařízením. Společnost DreamHost, LLC, jako zpracovatel osobních údajů, je přitom povinna dodržovat právní předpisy ochrany osobních údajů a Úřadu poskytnout nezbytnou součinnost.

V návaznosti na tento postup společnost DreamHost, LLC, Úřad na počátku roku 2019 informovala o rozhodnutí ukončit poskytování hostingových služeb ve vztahu k uvedené doméně, neboť má na základě sdělení Úřadu za prokázané, že provozováním webu dochází k porušování právních předpisů. Počínaje 8. lednem 2019 proto není web www.white-media.info nadále přístupný.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…