Úřad pro ochranu osobních údajů k případu webu white-media.info

14.01.2019 22:20

Vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů k znepřístupnění webu www.white-media.info.

Úřad pro ochranu osobních údajů k případu webu white-media.info
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Úřad již v minulosti informoval, že prověřuje na základě obdržených podnětů nezákonné zpracování osobních údajů v souvislosti s provozováním webu www.white-media.info.

Úřad zjistil, že uvedená doména je anonymně registrována u americké společnosti DreamHost. Společnost DreamHost, LLC, je současně poskytovatelem webhostingu pro tento web. Úřad proto v závěru roku 2018 upozornil tuto společnost na protiprávní obsah daného webu a vyzval ji k součinnosti.

Konkrétně Úřad upozornil poskytovatele webhostingu na skutečnost, že web www.white-media.info zpracovává osobní údaje v rozporu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Dané zpracování spočívalo zejména ve zveřejňování neoprávněně získaných osobních údajů o osobách z České republiky, a to nejméně v rozsahu jméno, datum narození, adresa. Na webu byly dále uvedeny údaje z kopií průkazů totožnosti, fotografie a kontaktní údaje.

Pro takové zpracování osobních údajů neměl provozovatel webu žádný právní titul a současně byly zřejmě porušeny další povinnosti uložené obecným nařízením. Společnost DreamHost, LLC, jako zpracovatel osobních údajů, je přitom povinna dodržovat právní předpisy ochrany osobních údajů a Úřadu poskytnout nezbytnou součinnost.

V návaznosti na tento postup společnost DreamHost, LLC, Úřad na počátku roku 2019 informovala o rozhodnutí ukončit poskytování hostingových služeb ve vztahu k uvedené doméně, neboť má na základě sdělení Úřadu za prokázané, že provozováním webu dochází k porušování právních předpisů. Počínaje 8. lednem 2019 proto není web www.white-media.info nadále přístupný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…