Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude vzorem pro Maďarsko

10.06.2015 20:31

Dne 9. června 2015 přijala generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu zástupce velvyslance, radu Velvyslanectví Maďarska v České republice, pana Dávida Szesztaie a konzulku maďarského velvyslanectví paní Andreu Fülöp.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude vzorem pro Maďarsko
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Maďarští hosté se zajímali o postavení ÚZSVM v rámci státní administrativy, o jeho kompetence, vnitřní uspořádání, způsob řízení a financování. Přednostní pozornost věnovali zastupování státu v právních sporech podle zákona č. 201/2002 Sb., o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, s tím, že maďarská vláda připravuje vytvoření obdobného úřadu a hledá inspiraci.

Generální ředitelka Kateřina Arajmu hosty seznámila s veškerými oblastmi činnosti ÚZSVM s důrazem na právní zastupování a hospodaření s nemovitým majetkem. Poukázala rovněž na výkon role provozovatele Centrálního registru administrativních budov  - CRAB a na zastupování státu prostřednictvím právních zástupců u soudů, včetně poskytování právních služeb jiným státním institucím a ve vybraných případech i obcím. Vysvětlila maďarským diplomatům rozvětvenou regionální strukturu ÚZSVM, kdy 1 840 zaměstnanců působí v 8 krajských městech a v 48 okresních městech. „V současnosti má ÚZSVM v portfoliu téměř 2.480 budov, staveb a bytů a přes 150 tisíc pozemků. V Centrálním registru administrativních budov sledujeme 3.750 budov užívaných 346 státními institucemi a pouhých 80 právních zástupců ÚZSVM má na starosti přibližně 8 tisíc právních jednání v celkové hodnotě přesahující částku 240 miliard korun,“ vysvětlila generální ředitelka Arajmu.

Zástupci maďarského velvyslanectví poděkovali za vřelé přijetí a podrobné, konkrétní informace. Uvedli, že si maďarská vláda vybrala Českou republiku spolu s Itálií jako jednu ze zemí, jejíž uspořádání v oblasti zastupování státu v majetkových záležitostech hodlá podrobněji studovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…