Úřad vlády ČR: Prohlášení zemí V4 k migraci před červnovým zasedáním Evropské rady

24.06.2015 14:13

Evropská rada bude 25. a 26. června 2015 v Bruselu diskutovat o dalším postupu EU při řešení migračních otázek. Státy V4 v minulých týdnech vystupovaly při jednáních v příslušných orgánech Rady jednotně. Česká republika se s ostatními zeměmi Visegrádské skupiny rozhodla k prosazování společného postoje. Jasnou prioritou V4 je a bude princip dobrovolnosti.

Úřad vlády ČR: Prohlášení zemí V4 k migraci před červnovým zasedáním Evropské rady
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Česká republika zdůrazňuje potřebu solidarity a odhodlání podniknout potřebné kroky k řešení kritické situace. Vyzývá také k systematickému rozlišování mezi těmi, kteří jsou ohroženi na životě ve svých domovských státech a potřebují ochranu, a těmi, kteří přicházejí jako ekonomičtí migranti. Jednotnost Visegrádské skupiny dokládá následující společné prohlášení předsedů vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska.

Prohlášení předsedů vlád V4

Stvrzujeme svůj závazek nalézt systematičtější a geograficky vyváženější řešení migrační krize založené na koordinované činnosti Evropské unie a členských států v souladu s Prohlášením hlav států a předsedů vlád přijatým v dubnu na mimořádném zasedání Evropské rady. Země V4 sdílí názor, že je zapotřebí okamžitá reakce a že by se všechny členské státy měly podílet na zmírňování kritické situace na vnějších hranicích EU.

Země V4 nicméně vyjadřují své znepokojení nad nešťastným způsobem, jakým se debata o migračních záležitostech vede. Jsme připraveni podniknout akce v duchu solidarity, země V4 ovšem trvají na tom, že relokační a přesídlovací opatření mají být činěna na dobrovolné bázi v souladu s Prohlášením hlav států a předsedů vlád přijatým dne 23. dubna 2015 tak, aby byla respektována specifika a přijímací kapacity jednotlivých členských států. Potvrzujeme, že jakýkoliv požadavek na povinné kvóty je pro nás nepřijatelný.

Vyjadřujeme solidaritu se členskými státy nejvíce vystavenými migračním tlakům, ale zároveň zdůrazňujeme odpovědnost členských států v první linii plně provádět úkony, vyžadované platnou legislativou.

Existuje jasná potřeba rozlišovat mezi osobami, jež potřebují mezinárodní ochranu, a ekonomickými migranty – a v této souvislosti by měly být řádně prováděny, přezkoumány a posíleny všechny procesy návratové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…