Úřad vlády: Premiér Fiala se v Bruselu zúčastnil posledního jednání Evropské rady za Českého předsednictví v Radě EU

16.12.2022 12:39 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala se ve čtvrtek 15. prosince v Bruselu zúčastnil posledního řádného jednání Evropské rady v tomto roce. Zároveň se jednalo také o poslední zasedání za českého předsednictví Radě EU, po kterém přebere předsednickou štafetu Švédsko.

Úřad vlády: Premiér Fiala se v Bruselu zúčastnil posledního jednání Evropské rady za Českého předsednictví v Radě EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Společně s dalšími evropskými lídry jednal premiér o energetice, hospodářství, bezpečnosti a obraně, migraci a ruské agresi na Ukrajině. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Prezidenti a premiéři řešili zejména politickou, vojenskou a humanitární podporu Ukrajiny, obnovu kritické infrastruktury a způsoby, kterými mohou pomoci Ukrajině překonat letošní zimu. Dalším bodem čtvrtečního jednání bylo řešení energetické krize, způsobené ruskou agresí na Ukrajině.

„Ráno jsem avizoval, že v posledních dnech probíhala jednání, která byla složitá, ale která jsme chtěli dotáhnout do konce už dnes. Šlo nám o dohodu na zastropování cen plynu na evropské úrovni a dohodě o balíčku, který obsahuje mj. makroekonomickou pomoc Ukrajině.

Během posledních dnů se nám povedlo přesvědčit kolegy a dojednat řadu kompromisů. Dnes jsme je stvrdili na jednání Evropské rady. Už v pondělí by se díky dnešnímu výraznému posunu ministři energetiky dohodnou na zastropování cen plynu a snazší výstavbě energetické infrastruktury a společných nákupech plynu, které do budoucna zajistí dostupné energie pro naše občany,“ řekl po jednání Petr Fiala. Pondělního jednání ministrů pro energetiku se v Bruselu zúčastní také ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela.

„Podařilo se nám také dosáhnout dohody ve složitých jednáních o evropských penězích pro Maďarsko, to umožnilo cestu k dalším podstatným dohodám. Nejdůležitější z nich je balíček, který obsahuje mj. dlouhodobé finanční záruky Ukrajině. Tyto záruky, které umožní rekonstrukci země a sníží tak počty lidí, kteří budou muset zemi opustit v důsledku ruské agrese. To jsou dvě velmi dobré zprávy pro občany ČR. Jsem rád, že z poslední Evropské rady za našeho předsednictví vezeme domů občanům takto dobré výsledky,“ uvedl po jednání Evropské rady premiér.

Evropská unie Ukrajinu podpoří Ukrajinu částkou 18 miliard € (cca 437 miliard Kč) formou společné půjčky. Ukrajina by měla pomoc od Evropské unie dostávat pravidelně od ledna příštího roku. Prvotní výhrady ze strany Polska se během jednání podařilo překonat a pomoc byla nakonec jednomyslně schválena.

Prezidenti a premiéři států Evropské unie rovněž schválili udělení statutu kandidátské země Bosně a Hercegovině.

Na závěrečné tiskové konferenci premiér shrnul půlroční předsednictví ČR v Radě Evropské unie: „Chtěl bych poděkovat všem partnerům, diplomatům, Charlesovi (Michelovi), Ursule (von der Leyen) a dalším za skvělou spolupráci v období, které nebylo jednoduché pro ČR, Evropskou unii ani celou Evropu. Chtěl bych také speciálně poděkovat českým spolupracovníkům – nejen velvyslancům a diplomatům, ale také všem úředníkům, stážistům a dobrovolníkům, kteří se na předsednictví podíleli. Odvedli jste skvělou práci, a i díky vám slyším kolem sebe na české předsednictví pouze slova chvály.“

Premiér na závěr popřál hodně sil a energie Švédsku, které přebírá po České republice předsednictví Radě Evropské unie na dalších šest měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…