Úřad vlády: Premiér Fiala se ve Vatikánu zúčastnil pohřbu emeritního papeže Benedikta XVI.

05.01.2023 17:23 | Tisková zpráva

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se ve čtvrtek 5. ledna uskutečnil pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. Za Českou republiku se posledního rozloučení zúčastnil předseda vlády Petr Fiala s chotí.

Úřad vlády: Premiér Fiala se ve Vatikánu zúčastnil pohřbu emeritního papeže Benedikta XVI.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Smutečního ceremoniálu, který celebroval na Svatopetrském náměstí papež František, se za Českou republiku kromě premiéra Petra Fialy zúčastnili také místopředseda vlády Marian Jurečka, čeští a moravští biskupové a další věřící.

„Papeže Benedikta XVI. jsem si velmi vážil. Je mi ctí, že jsem měl možnost zastupovat ČR na zádušní mši na Svatopetrském náměstí a osobně se s ním rozloučit. Ať odpočívá v pokoji, “ uvedl předseda vlády.

Premiér také ocenil celoživotní práci papeže Benedikta XVI. pro katolickou církev. „Stál u podstatných událostí 20. století. Ostatně již jako kardinál Joseph Ratzinger se zúčastnil konkláve, které zvolilo papeže Jana Pavla II. – to je skoro před 45 lety. Mám rád jeho teologická a filozofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce,“ dodal premiér.

Po skončení oficiální části bylo tělo emeritního papeže uloženo do hrobky ve Svatopetrské bazilice.

Premiér Petr Fiala se ve Vatikánu setkal s úřadující hlavou katolické církve papežem Františkem již v červnu minulého roku. Vztahy mezi ČR a Svatým stolcem obecně patří mezi priority současné koaliční vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…