Úřad vlády: Premiér Fiala zahájil pravidelné bilanční návštěvy ministerstev

23.08.2022 17:23 | Tisková zpráva

O plnění programového prohlášení vlády a aktuálních problémech zejména na železnici a jejich řešení, hovořil v úterý 23. srpna 2022 premiér Petr Fiala s ministrem dopravy Martinem Kupkou. Ministerský předseda tak zahájil sérii bilančních schůzek s jednotlivými členy vlády, jejichž účelem je získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo, a na co je naopak potřeba se ještě více soustředit. Po jednání na ministerstvu dopravy předseda vlády zdůraznil, že stát letos otevře více než 25 kilometrů nových dálnic a v příštím roce dokončí dalších více než 40 kilometrů.

Úřad vlády: Premiér Fiala zahájil pravidelné bilanční návštěvy ministerstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Premiér Petr Fiala prozradil, že bilanční schůzky začal na Ministerstvu dopravy proto, že dopravní infrastruktura je jednou z prioritních oblastí vlády. „Před osmi měsíci a pěti dny jsem uváděl do funkce pana Martina Kupku a bylo to v době, kdy ministerstvo nemělo plnohodnotného ministra, nemělo zajištěné nutné a slibované výdaje a to jak na výstavbu, tak na provoz rezortu. Celou řadu těchto problémů se panu ministrovi Martinu Kupkovi a jeho týmu podařilo vyřešit,“ konstatoval premiér, podle něhož se objevily nové oblasti, se kterými si pan ministr musí poradit.

„V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině musí ministerstvo řešit zvyšující se ceny stavebních materiálů a jejich nedostatek, a také vysoké ceny energií. Stavět se ale ministerstvu daří a já věřím, že tomu tak bude i nadále,“ uvedl předseda vlády. Ve výstavbě je nyní celkem 238,7 km dálnic a silnic I. třídy. Dálnic “na zelené louce“ je rozestavěno 150,6 km (D4 z Příbrami do Písku, D3 z Českých Budějovic směrem k Rakousku, D55 u Uherského Hradiště, D35 na Mohelnici). Na silnicích I. třídy se buduje dohromady 88,1 km (obchvaty obcí Církvice, Mělník, Karviná, Havlíčkův brod atd.). „Ještě letos otevřeme 25 kilometrů nových dálnic a dalších 40 kilometrů dokončíme příští rok,“ řekl Petr Fiala.

Tématem byla také současná situace na železnici a to zejména špatná koordinace jednotlivých prací, kdy občané denně čelí velkým zpožděním na řadě klíčových tratí. Příkladem je železniční koridor mezi Prahou a Brnem, nebo Prahou a Ostravou. „Pan ministr mne ujistil, že ministerstvo bude ve spolupráci se Správou železnic koordinovat práce na hlavních koridorech tak, aby se podobná situace jako letos už neopakovala. Byl jsem také informován o tom, že situace na hlavním koridoru z Prahy do Brna se zlepší na konci září. Pan ministr mě také ujistil, že udělali potřebné kroky k tomu, aby se situace do budoucna neopakovala a stavby byly lépe koordinovány,“ dodal premiér.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat opět v příštím týdnu. V úterý 30. srpna 2022, tedy symbolicky dva dny před zahájením školního roku, zamíří předseda vlády Petr Fiala Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, kde se sejde s ministrem školství Vladimírem Balašem. Bavit se budou o probíhajících změnách ve vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…