Úřad vlády: Premiér Petr Fiala uvedl do funkce nového ministra životního prostředí Petra Hladíka

10.03.2023 13:30 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala uvedl v pátek 10. března 2023 do funkce ministra životního prostředí Petra Hladíka. Toho na Pražském hradě jmenoval krátce předtím ministrem prezident Petr Pavel.

Úřad vlády: Premiér Petr Fiala uvedl do funkce nového ministra životního prostředí Petra Hladíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Po rezignaci ministryně Anny Hubáčkové byl od listopadu loňského roku řízením resortu životního prostředí dočasně pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Premiér a nový ministr po uvedení do funkce diskutovali o prioritách resortu do budoucna. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Premiér zdůraznil důležitou roli MŽP v době, kdy ČR prochází energetickou transformací a lidé musí znát své investiční příležitosti a možnosti, které jim dokáží ušetřit finanční prostředky. Jen za rok 2022 MŽP schválilo podporu domácím i velkým fotovoltaickým elektrárnám ve výši 14 miliard korun. „Původní vládní představa byla mít 100 tisíc nových solárních elektráren na střechách domů do roku 2025, díky velkému zájmu a akčnímu přístupu resortu můžeme říci, že bude do dvou let podpořen dvojnásobek – tedy 200 000 střech,“ uvedl premiér.

V rámci deštníku proti drahotě pomáhá MŽP čelit dopadům energetické krize programem Nová zelená úsporám light, který je určený pro zranitelné domácnosti - seniory, lidi pobírající příspěvek na bydlení a lidi se třetím stupněm invalidity. Ti mohou čerpat z třímiliardové alokace na zateplení fasády, střechy, stropů, podlah i výměnu oken a vchodových dveří, díky tomu okamžitě a trvale sníží spotřebu energií na vytápění. Pomoc zranitelným probíhá i skrz kotlíkové dotace na výměnu zastaralých kotlů na pevná paliva, které běžely vloni a MŽP je vypíše i letos.

Předseda vlády rovněž připomněl důležitost ochrany podzemních a povrchových vodních zdrojů, aby se neopakovala katastrofa jako na řece Bečvě v roce 2020. „V reakci na tuto havárii loni ministerstvo připravilo a nyní dokončuje novelu vodního zákona, což bude znamenat komplexní legislativní přístup k řešení takových havárií s jasně nastavenými kompetencemi a pravidly pro jednotlivé orgány,“ řekl premiér Fiala.

MŽP se také zvláště věnuje zadržení vody v české krajině a obnově přirozeného vodního režimu. „Miliardami z evropských i národních dotačních programů podporuje a dále podpoří tisíce projektů obnovy mokřadů, tůní, malých vodních nádrží a všeho co s tím souvisí. Je to ostatně součástí našeho programového prohlášení. Ochranu vody a jejích zdrojů považujeme za národní zájem, a proto v průběhu roku 2023 předložíme návrh na ústavní ochrany vody,“ dodal předseda vlády.

V minulém roce se MŽP také zasadilo o zákaz uvádění na trh jednorázových plastových výrobků. „Aktuálně ministerstvo připravuje legislativu pro zálohování nápojových obalů, jako jsou PET lahve a je to jedna z věcí, která se s velkou pravděpodobní už letos posune kupředu,“ uvedl premiér.

Mgr. Petr Hladík vystudoval Fakultu informatiky na Masarykově univerzitě, obor Service Science, Management and Engineering. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2010 a byl zvolen do zastupitelstva městské části Brno-sever. V roce 2016 se stal 1. náměstkem primátora města Brna. V roce 2018 svou pozici obhájil a stal se prvním náměstkem primátorky pro oblast životního prostředí. V roce 2022 byl opět zvolen zastupitelem a nadále působí jako řadový zastupitel města Brna. V roce 2019 se stal místopředsedou KDU-ČSL a zároveň předsedou odborné komise KDU-ČSL pro oblast životního prostředí. Spolu s Annou Hubáčkovou připravoval program koalice SPOLU a později programové prohlášení vlády v oblasti životního prostředí. Od 9. ledna 2023 působil jako náměstek ministra životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak ještě šup šup, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanazuzka , 10.03.2023 14:47:48
podepsat to snížení důchodů. Kašli na Ústavu. Vždyť proto jsme si tě tam přece instalovali. Péťa Fiala.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…