Úřad vlády: Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 30. června

17.05.2022 22:11 | Tisková zpráva

Vláda Petra Fialy požádá Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu v České republice o 30 dnů, tedy do 30. června. O podání žádosti rozhodla na mimořádné schůzi v úterý 17. května 2022.

Úřad vlády: Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 30. června
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Odsouhlasila také vyplacení dalších mimořádných odměn za nasazení během uprchlické krize pro příslušníky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Vláda dospěla k názoru, že k prodloužení nouzového stavu jsou pádné důvody s ohledem na trvající situaci s uprchlickou vlnou z Ukrajiny. „Musím konstatovat, že uprchlickou krizi Česká republika zvládá zatím výborně. Máme více než 340 000 registrovaných lidí, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, aby si zachránili životy. Je potřeba jim pomoci a české úřady dokáží naprostou většinu z nich okamžitě registrovat a zařadit je do systému, což má spoustu výhod, protože tím předcházíme všem možným sociálním a dalším problémům, které by mohly nastat. Velmi důležitou zprávou také je, že 50 000 lidí, kteří k nám přišli z Ukrajiny v důsledku války, je už nyní na pracovním trhu. To je velmi vysoké číslo, a když to spojíme s počtem registrovaných, tak určitě máme jedny z nejlepších parametrů při zvládání uprchlické krize v Evropě,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Úspěšné zvládnutí dosavadní uprchlické krize je podle něj výsledkem dobré práce vlády, Ústředního krizového štábu, krajů či obcí. „Je to ale také zásluha občanů, kteří velkoryse pomáhají a projevují vysokou míru solidarity i třeba, pokud se týká ubytování. Takže zatím si skutečně dokážeme s tou obrovskou, nebývalou vlnou uprchlíků poradit velmi dobře,“ připomněl premiér Fiala.

K tomu, aby Česká republika mohla i nadále zvládat všechny důsledky uprchlické krize, ale i pokračující ruské agrese na Ukrajině, potřebuje mít k dispozici všechny legislativní nástroje, které jí dává krizový zákon v rámci nouzového stavu. „Proto jsme se dnes na vládě domluvili, že bude potřeba ještě požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dnů,“ uvedl předseda vlády.

Vláda na mimořádném zasedání odsouhlasila také již druhé mimořádné vyplacení odměn příslušníkům Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR, kteří se aktivně zapojují do řešení uprchlické krize. Důvodem navržené změny systemizace bezpečnostních sborů, která spočívá v navýšení schváleného objemu finančních prostředků na služební příjmy obou bezpečnostních sborů o 29,93 milionu korun, je skutečnost, že podle platného zákona v době vyhlášeného nouzového stavu nemají příslušníci těchto složek nárok na náhradní volno, ani poměrnou část platu za přesčas v rozsahu 150 hodin v kalendářním roce.

Vláda jim proto už jednou, začátkem dubna, odsouhlasila vyplacení mimořádných odměn za mimořádné nasazení a odváděnou práci přesčas během nouzového stavu, a protože došlo k jeho prodloužení o 30 dnů, rozhodla se jejich kvalitní práci ocenit i za měsíc květen.

Výsledky mimořádného jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…