Úřad vlády: Vláda připravila novelu stavebního zákona, vyřešila také problém se zajištěním dodávek plynu některým odběratelům

28.10.2022 10:59 | Tisková zpráva

Zajistit rychlé, transparentní, digitální a občanovi blízké stavební řízení prostřednictvím Portálu stavebníka a zabránit kolapsu stavebního řízení v České republice má novela stavebního zákona, kterou na schůzi ve čtvrtek 27. října 2022 projednala vláda Petra Fialy.

Úřad vlády: Vláda připravila novelu stavebního zákona, vyřešila také problém se zajištěním dodávek plynu některým odběratelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Schválila také nové nařízení, kterým přikazuje vybraným dodavatelům plynu sjednat smlouvu se žadatelem za zastropovanou cenu. Rozhodla o prodloužení zvýšené ostrahy hranic se Slovenskem o dalších patnáct dnů a odsouhlasila také návrh novely zákona, který vrací členům vlády a jejich náměstkům povinnost prokázat se negativním lustračním osvědčením.

Novela stavebního zákona, jejíž návrh vláda schválila, má nahradit stavební zákon prosazený předchozí vládou navzdory nesouhlasu velké části odborníků, samospráv i velké části politického spektra. „V programovém prohlášení si naše vláda vytkla jako jeden z hlavních úkolů zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. To je naprosto zásadní věc pro budoucnost naší země, dobré služby občanům a pro občany jako takové. Zároveň jsme odmítali vznik centrálního stavebního úřadu a odebrání stavebních úřadů obcím, protože blízkost těchto úřadů k občanům, k tomu, o čem rozhodují, považujeme za zásadní. Proto jsme dnes schválili návrh novely stavebního zákona, která přesně toto naplňuje a zabrání kolapsu stavebnictví, ke kterému by došlo, kdyby byla v platnosti předloha přijatá minulou vládou,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Základem nové soustavy stavební správy mají být obecní úřady obcí s rozšířenou působností a další vybrané obecní úřady. O strategických a rozsáhlejších liniových stavbách bude i nadále rozhodovat Specializovaný a odvolací stavební úřad. Platit má pravidlo, že celé stavební řízení bude probíhat digitalizovaně prostřednictvím Portálu stavebníka a že stavebník bude jednat jen s jedním úřadem, který si další podklady zajistí sám. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj ZDE.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Kabinet schválil také nařízení vlády o zajištění dodávek plynu. Nařízení vlády nařizuje tzv. dodavatelům poslední instance povinnost nabídnout smlouvu na dodávky plynu za zastropovanou cenu všem zákazníkům, na které se vztahuje cenový strop a kterým se dlouhodobě nedaří poptat dodávky plynu od jiného dodavatele. „Poskytovatelé veřejných služeb, samosprávy, podnikatelé a všichni další, kterých se týká zastropování cen plynu, mají díky tomu jistotu, že se dostanou k dostatečnému množství plynu, a to za již zastropované ceny,“ uvedl premiér Fiala. „Pro všechny, kteří potřebují nějaké další informace, neví třeba, koho se zastropování týká a co je a není potřeba dělat a chtějí se na to zeptat, jsme připravili linku 1212, která bude fungovat od 1. listopadu a kde operátoři kvalifikovaně zodpoví všechny dotazy,“ doplnil předseda vlády. Zastropováním cen energií pro další subjekty, které se zatím z různých důvodů do příslušného nařízení vlády nevešly, se bude vláda zabývat na příští schůzi. Více v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu ZDE.

Vláda rozhodla také o dalším prodloužení dočasného znovuzavedení ochrany státní hranice se Slovenskem o dalších 45 dnů, tedy do 12. prosince včetně. Zároveň odsouhlasila, že se o 15 dnů prodlouží i vládou schválené nasazení vojáků v činné službě a příslušníků Celní správy na výpomoc Policii ČR s ostrahou hranic. Zpřísněné kontroly na hranicích trvají od 29. září a jejich důvodem je nárůst nelegální migrace přes společnou česko-slovenskou hranici.

Vláda rozhodla také o navýšení částek, které dostávají provozovatelé ubytovacích zařízení za to, že poskytují ubytování válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Až dosud stát vyplácel 200, respektive 250 korun za osobu a noc, ale tato částka vzhledem k nárůstu cen energií a začátku topné sezony přestala být adekvátní. Aby stát předešel hromadnému ukončování ubytování ze strany provozovatelů, vláda novelou příslušného nařízení tyto sumy navýšila na 300, respektive 350 korun za ubytovanou osobu a noc.

Vláda projednala a schválila také návrh novely zákona, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích. Hlavní navrhovanou změnu je, aby se lustrační zákon opět vztahoval i na funkce členů vlády a náměstků členů vlády. Povinnost prokazovat se při nástupu do těchto funkcí negativním lustračním osvědčením byla zrušena v souvislosti s přijetím zákona o státní službě v roce 2014, podle názoru kabinetu tím ale vznikla paradoxní situace, kdy na osoby, které mají politickou i odbornou rozhodovací pravomoc, se lustrační zákon nevztahuje, ale na jejich podřízené, jejichž pravomoc rozhodovat je omezenější, ano. Další informace k bodům jednání, které se týkají Ministerstva vnitra, v tiskové zprávě ZDE.

Vláda na jednání také na základě výsledku výběrového řízení jmenovala s účinností od 1. listopadu PhDr. Jindřicha Fryče novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu, odsouhlasila návrhy rozpočtů Státního fondu kinematografie a Státního zemědělského intervenčního fondu na rok 2023 a jejich střednědobé výhledy na další roky a zabývala se také řešením neutěšeného stavu některých historických objektů v pevnostních městech v Terezíně a v Josefově. Více o plánu na jejich záchranu v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj ZDE.

Kabinet také rozhodl, že novým předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí se stane ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun. Zároveň schválila novelizovaný statut a jednací řád Rady. Více v tiskové zprávě ZDE.

Před jednáním vlády zasedl také Výbor pro Evropskou unii na vládní úrovni, který se zabýval naplňováním priorit českého předsednictví v Radě EU. Byly rozděleny do pěti hlavních pilířů, mezi hlavní patří energetická krize a důsledky ruské agrese vůči Ukrajině. Další informace naleznete v tiskové zprávě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…