Úřad vlády při příležitosti oslav vzniku Československa zpřístupní Kramářovu vilu

22.10.2019 15:39

V pondělí 28. října 2019 bude veřejnosti zpřístupněna Kramářova vila, nacházející se v pražských Letenských sadech. Tento objekt, patřící Úřadu vlády ČR, se pro návštěvníky otevírá při slavnostní příležitosti oslavy Dne vzniku samostatného Československa. Vila bude pro zájemce z řad veřejnosti otevřena od 9 do 17 hodin.

Úřad vlády při příležitosti oslav vzniku Československa zpřístupní Kramářovu vilu
Foto: vlada.cz
Popisek: Kramářova vila během otevření pro veřejnost

Kramářova vila, jejíž stavbou byl pověřen vyhlášený vídeňský architekt Friedrich Ohman spadá pod správu Úřadu vlády ČR od roku 1952. V devadesátých letech byla kompletně zrekonstruována a od roku 1998 slouží jako rezidence předsedy vlády České republiky. Vila tak pravidelně hostí významné světové státníky a je místem protokolárních přijetí předsedy vlády.

Pro návštěvníky je připraven zajímavý výklad nejen o interiéru a uměleckých předmětech umístěných ve vile, ale rovněž i o jejím současném využití. K vidění bude například jídelna zdobená byzantskými motivy, pracovna Karla Kramáře či kulečníkový sál ve staroruském stylu. Průvodci ovšem návštěvníky obvykle upoutají i působivým příběhem prvních majitelů vily, manželů Kramářových.

Prohlídky budou probíhat v organizovaných skupinách, přičemž jedna prohlídka potrvá přibližně 40 minut. Jednotlivé exkurze budou ukončeny na zahradě, kterou si zájemci mohou samostatně projít a užít si netradiční výhled na řeku Vltavu i panorama Prahy. Návštěvníci budou mít rovněž příležitost prohlédnout si nově zrekonstruovanou terasu Kramářovy vily.

Poslední dny otevřených dveří pořádané Úřadem vlády ČR se uskuteční v den státního svátku 17. listopadu 2019 při příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce. V tento slavnostní den bude pro veřejnost zpřístupněn Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na pražské Kampě.

Termín
28. října 2019

Čas
9:00 – 17:00 hodin
(poslední komentovaná prohlídka začne v 16:00 hodin)

Místo
Kramářova vila, Gogolova 212/1, Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…