Úspěchy talentovaných studentů Univerzity Pardubice v zahraničí

05.10.2016 8:39

Zimní semestr dalšího akademického roku právě začal a Univerzita Pardubice si díky svým studentům připisuje další úspěchy. Postarali se o ně hned tři studenti, kteří se rozjeli do světa. Student Fakulty ekonomicko-správní Jakub Zimola vyhrál soutěž studentských inovátorů ve Velké Británii. A dvojice studentů z Fakulty elektrotechniky a informatiky je na dvoutýdenní stáži v Číně.

Úspěchy talentovaných studentů Univerzity Pardubice v zahraničí
Foto: upce.cz
Popisek: Univerzita Pardubice - logo

Jakub Zimola je studentem 3. ročníku Fakulty ekonomicko-správní. V rámci programu ERASMUS+ studuje v současné době na partnerské univerzitě University of Central Lancashire ve Velké Británii. Právě zde se letos v srpnu dostal mezi 7 oceněných studentských inovátorů a odnesl si finanční odměnu L 5 000 na další rozvoj svého nápadu, když se přihlásil do soutěže Summer of Student Innovation.

„Soutěž pro studenty nejprestižnějších britských univerzit pořádá nezisková organizace JISC, která působí v oblasti digitálních inovací vzdělávacích systémů a výzkumu. Spolu se svými partnery uspořádala v srpnu 2016 již čtvrtý ročník této soutěže, v níž si výborně vedl právě Jakub. Jeho Survey exchange nabízí kvalitní platformu pro studenty a jejich výzkum, kde vyplňování dotazníků funguje na základě reciprocity a unikátního bodového systému. Podrobný popis v angličtině naleznete na stránkách The Student Ideas Competition,“ říká k získanému ocenění vedoucí Jazykového centra Univerzity Pardubice Ing. Andrea Koblížková, Ph.D.

Organizace přitom vítězům pomáhá s realizací jejich nápadu i s uvedením na trh a rovněž jim zprostředkuje praktické zkušenosti v oblasti kreativního designu, výzkumu, podnikatelství a řízení projektů. Vítězné nápady se soustředí na řešení problémů, které studenti sami zažívají v oblasti vzdělávání.

Jakub Zimola ve Velké Británii rozvinul projekt, který úspěšně předvedl v květnu na Univerzitě Pardubice. „Své projekty tu prezentovalo pět studentů z několika zemí v rámci programu Language and Culture Scheme, který pořádá Jazykové centrum Univerzity Pardubice. Podařilo se mu srozumitelně představit a obhájit svůj nápad před porotou složenou z řady odborníků z Česka i Velké Británie,“ doplnila ke studentovu úspěchu Andrea Koblížková.

Více informací k programu Language and Culture Scheme je k dispozici v článku v e-Zpravodaji (ZDE).

Na opačné straně světa se v těchto dnech rozkoukává i dvojice studentů z Fakulty elektrotechniky a informatiky Pavel Fól a Tomáš Tichý. Účastní se dvoutýdenní stáže ve společnosti Huawei, která je předním dodavatelem síťové infrastruktury telekomunikačních operátorů a korporací a současně třetím největším výrobcem chytrých telefonů a příslušenství.

„Tato společnost vyhlásila projekt Seeds for the Future již vloni. Studenti museli projít náročným výběrovým řízením. Museli nahrát dvouminutové video a napsat esej v angličtině v daném rozsahu, v níž mimo jiné zmínili své povědomí o společnosti Huawei, zamysleli se nad inovacemi v oboru a samozřejmě vysvětlili, proč by zrovna oni měli být vybráni. Angličtina na komunikační úrovni je přitom samozřejmostí,“ popsala proces výběru studentů Ing. Monika Vejchodová z Oddělení pro rozvoj a mezinárodní vztahy Univerzity Pardubice.

Dvoutýdenní vzdělávací stáže se tak dvojice pardubických studentů účastní spolu s osmi dalšími studenty z českých univerzit. První týden přitom strávili v Pekingu a na druhý týden se přesunuli do Shenzhenu. Seznámí se nejen s čínskou kulturou, ale především s praxí a nejnovějšími technologiemi v sídle přední světové ICT společnosti Huawei. Absolvují intenzivní workshopy týkající se nejrůznějších technologií a prohlídky firmy.

„Do projektu jsem se přihlásil proto, že mi to přišlo jako neuvěřitelná příležitost,“ komentuje svůj úspěch ve výběru jeden ze studentů Tomáš Tichý. „Je to jednak příležitost se někam podívat a poznat jinou kulturu, rovněž možnost rozšířit své obzory v oboru, který studuji. Doufám také, že absolvování takové zahraniční stáže třeba přispěje i k tomu, že můj budoucí potenciální zaměstnavatel se na mě bude dívat jinak, protože mám něco navíc oproti ostatním uchazečům o stejnou pozici,“ hodnotí výhody svého zapojení do studentského projektu stáží v čínské společnosti Huawei student Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice Tomáš Tichý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…