Úspěšný start české crowdfundingové platformy finGOOD. Od investorů získala první miliony

22.12.2016 14:48

Na českém start-upovém trhu se úspěšně etablovala nová crowdfundingová platforma finGOOD, jejímž cílem je umožnit drobným českým investorům vložit své prostředky do rozvoje zajímavých českých firem. Prvními investičními příležitostmi byly společnost ELTON hodinářská, výrobce tradičních hodinek Prim, a firma Reval, jež se věnuje výrobě reklamních předmětů. V obou případech došlo k naplnění investičního cíle již několik dní před vypršením termínu, do kdy se mohli investoři zapojit. Další investiční příležitosti firma uveřejní v lednu.

Úspěšný start české crowdfundingové platformy finGOOD. Od investorů získala první miliony
Foto: finGOOD
Popisek: finGOOD

„Platformu finGOOD jsme stavěli s co největší precizností, a ta se hned u prvních projektů vyplatila. Dopředu nás hnala skvělá souhra v týmu i se spolupracujícími subjekty. Nestojí za námi žádné fondy, byli jsme odkázáni jen na investory z řad veřejnosti, přesto jsme byli od začátku přesvědčeni, že bude jen otázkou času, kdy získáme dostatek investorů a naplníme první poptávky. Pro společnost ELTON hodinářská jsme nakonec získali požadovaný 1 000 000 Kč a pro firmu Reval 2 000 000 Kč,“ říká Marek Galetka, spoluzakladatel a jednatel finGOOD.cz, která investory motivuje i tím, že 10 % do každé nabídky vloží ze svého.

Za vznikem finGOOD stojí Roman Vyorálek, který přišel s projektem, nastartoval ho spolu s Markem Galetkou a dnes jsou jednateli společnosti Fingood s.r.o. Oba mají dlouholeté zkušenosti z bankovnictví, kolektivního investování a správy investičních portfolií. Partnery projektu jsou kromě Vladimíra Jagëra a Petra Hájka z faktoringové společnosti Arfin, která pro finGOOD stanovuje rating žadatelů, také Jan Brody a Filip Major, zástupci největší české venture kapitálové platformy Busyman.

Start-up finGOOD se věnuje peer-to-business půjčkám. Systém je založen na propojování investorů, kteří si sami zvolí, jaké společnosti přispějí, a žadatelů, kteří by touto formou chtěli podpořit svůj další rozvoj. Pro firmy představuje zajímavou a nezávislou alternativu, jak získat finanční zdroje. A protože funguje na bázi peer-to-business půjček, mohou se do investic zapojit i fyzické osoby, pro něž je v současné době poměrně složité najít investiční nástroje, jež jim přinesou zisk.

Již první poptávky se týkaly dvou firem s rozdílným postavením na trhu, což se projevilo i vypsaným úrokem, který byl u společnosti ELTON hodinářská, za níž stojí průmyslový holding Czechoslovak Group, výrazně nižší než u dynamicky se rozvíjející společnosti Reval. „Chtěli jsme dát touto cestou šanci i drobným investorům podílet se na úspěšném rozvoji značky Prim,“ uvedl Martin Pabiška, generální ředitel ELTON hodinářská, s tím, že získané prostředky hodinářská firma věnuje na inovace.

„V současné době máme rozpracované další nabídky a investiční příležitosti na finGOOD.cz umístíme v lednu. Zájemci se již nyní mohou zaregistrovat, aby se o nové nabídce dozvěděli včas,“ říká Marek Galetka, který si zároveň pochvaluje nesporný marketingový přínos pro firmy, jež se do první nabídky zapojily. Společnost finGOOD plánuje, že v prvním roce své existence zprostředkuje firmám půjčky řádově za sto milionů.

O finGOOOD.cz
finGOOD.cz je on-line platforma, která umožňuje přímé investice do českých firem. Propojuje investory, jimž předkládá atraktivní nabídku, jak zhodnotit své prostředky, se společnostmi, které touto alternativní cestou získají další prostředky na svůj další rozvoj. Dalšími efekty je posílení značky a navázání vztahu s investory. Ti mohou investovat již od 5000 Kč, pro zapojení tedy není potřeba vysoká vstupní investice. Výnos se vyplácí každý měsíc. Všechny společnosti, které prostřednictvím platformy finGOOD získávají prostředky, jsou prověřené a mají stanovený rating. Platební styk probíhá pod dohledem České národní banky. Společnost finGOOD je jedním z referenčních projektů největší české star-upové platformy Busyman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…