Ústavní soud: Povinnost k náhradě škody v případě schválení dohody o vině a trestu

19.05.2023 22:02 | Tisková zpráva

III. senát Ústavního soudu (soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček) zrušil rozsudek Vrchního soudu v Olomouci ze dne 10. 11. 2022, č. j. 6 To 61/2022-7854. Rozhodnutím byla porušena práva stěžovatelů zakotvená v čl. 36 odst. 1 a v čl. 38 odst. 2 Listiny základních práv a svobod.

Ústavní soud: Povinnost k náhradě škody v případě schválení dohody o vině a trestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Stěžovatelé jsou právnická a fyzická osoba. Krajský soud v Brně rozsudkem ze dne 20. 7. 2022 schválil dohody o vině a trestu, které uzavřeli státní zástupce a oba stěžovatelé jako obžalovaní. Trestná činnost spočívala zjednodušeně uvedeno v tom, že úředníci Energetického regulačního úřadu byli vědomě uvedeni v omyl tím, že jim stěžovatelé úmyslně nepravdivě uvedli údaje ohledně zprovoznění celkového instalovaného elektrického výkonu fotovoltaické elektrárny („FVE“) a nepravdivého uplatnění navýšeného instalovaného výkonu. Tímto jednáním stěžovatel získal pro stěžovatelku (společnost) neoprávněné zvýhodnění v podobě lepší výkupní ceny platné ještě pro rok 2010, a to pro celé období garantované podpory. Na základě uvedených nepravdivých údajů stěžovatel rovněž zajistil, aby provozovatel regionální distribuční soustavy začal vyplácet uvedené FVE státní dotace ve formě zelených bonusů, a to na základě vyúčtování a vykazování neuskutečněných dodávek elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Dále stěžovatelem páchaná trestná činnost spočívala v tom, že za stěžovatelku (jako její jednatel) požádal o úvěr a takto získané prostředky měly být určeny pro dostavbu první a druhé etapy výstavby FVE, byť v době žádosti o úvěr byly uvedené etapy již dokončeny a stěžovatel od začátku věděl, že takto z úvěru získané finanční prostředky ve výši 20 mil. Kč použije právě na výstavbu třetí etapy s plánovaným navýšením instalovaného výkonu. Jednání stěžovatelů bylo právně kvalifikováno jako zločin podvodu, za který byl oběma uložen peněžitý trest a stěžovateli současně trest zákazu činnosti. Poškození byli se svými nároky odkázáni na řízení ve věcech občanskoprávních. O odvolání poškozené České republiky - Ministerstva průmyslu a obchodu rozhodl vrchní soud ústavní stížností napadeným rozsudkem tak, že rozsudek krajského soudu částečně zrušil a uložil stěžovatelům zaplatit poškozené na náhradě majetkové škody dané částky.

Ústavními stížnostmi, které Ústavní soud spojil ke společnému řízení, se stěžovatelé domáhali zrušení rozsudku vrchního soudu s tím, že jím měla být porušena jejich ústavně zaručená práva. V rámci dohod o vině a trestu, které byly uzavřeny mezi stěžovateli a příslušným státním zástupcem, byli poškození se svým nárokem zcela odkázáni na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních. V rámci obou dohod o vině a trestu je totiž  vysvětleno, že výši škody nebylo možno určit. Podle stěžovatelů vrchní soud nepřípustně zrušil rozsudek krajského soudu a rozhodl znovu o náhradě škody.

Ústavní soud stěžovatelům vyhověl a rozhodnutí vrchního soudu zrušil. Obsahem obou dohod o vině a trestu bylo totiž prohlášení viny a souhlas stěžovatelů s tím, že se všichni poškození odkazují s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních. Mezi stranami dohody o vině a trestu tedy nedošlo k nalezení shody na výši škody a současně skutkový stav neumožňoval, aby výši škody na základě něj určil soud sám. Konkrétně totiž byly první dvě etapy FVE  uvedeny do provozu  zcela v souladu se zákonem a  trestní řízení se týkalo pouze etapy III. FVE má ale pouze jeden elektroměr, a škodu proto bylo možno určit jen odhadem, a to tak, že činí nejméně 10 mil. Kč. Je tedy zřejmé, že takový odhad pro účely řízení o náhradě škody nelze použít, jelikož je nutné škodu určit přesně, přičemž toto zkoumání by neúměrně prodloužilo trestní řízení.

Ústavní soud uvedl, že podstatou  právního institutu dohody o vině a trestu je dohodnutý kompromis mezi obviněným a státním zástupcem. Obsahem takové dohody je doznání obviněného, že spáchal skutek, který je mu dáván za vinu, výměnou za dohodnutý mírnější trest. Obsahem dohody je i rozsah a způsob náhrady škody nebo nemajetkové újmy nebo vydání bezdůvodného obohacení. Soudu je v řízení o schvalování dohody o vině a trestu přenechána role určité „pojistky“, že sjednaná dohoda je v souladu se zákonem, je správná a vyjadřuje pravou a skutečnou vůli obviněného, který ji sjednal s plnou znalostí všech důsledků s ní spojených.

Ústavní soud již opakovaně vyslovil, že zůstává-li výše škody způsobená trestnou činností do značné míry sporná, musí být o eventuální povinnosti obviněného ji uhradit rozhodnuto až v rámci civilního řízení, kde k dané otázce bude prováděno odpovídající dokazování a kde bude dán jak obviněnému, tak poškozenému náležitý prostor se k otázce náhrady škody vyjádřit. Za situace, kdy není výše škody součástí dohody o vině a trestu a ani skutkový stav není spolehlivě prokázán, nemůže soud obviněnému uložit povinnost k náhradě škody. Takový postup by představoval porušení práva obviněného na spravedlivý proces podle čl. 36 odst. 1 a čl. 38 odst. 2 Listiny, jako se tomu stalo v projednávané věci Ústavním soudem. Vrchní soud bude proto muset v dané věci rozhodovat znovu, vázán právním názorem Ústavního soudu.

Text nálezu Ústavního soudu sp. zn. III. ÚS 236/23 je dostupný ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…