Ústavní soud: Předseda se setkal s velvyslancem Nizozemského království v ČR

18.04.2022 14:27 | Tisková zpráva

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský přijal v úterý odpoledne velvyslance Nizozemského království v České republice. Jeho Excelence pan Daan Feddo Huisinga byl do své současné funkce jmenován v prosinci 2020. Dne 17. srpna 2021 předal pověřovací listiny prezidentu republiky. Jednalo se tedy o jeho první návštěvu Ústavního soudu.

Ústavní soud: Předseda se setkal s velvyslancem Nizozemského království v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

V první části setkání předseda Ústavního soudu krátce představil české ústavní soudnictví. Mimo jiné hovořil o kompetencích a funkcích Ústavního soudu a o jeho roli v právním a politickém systému země. Poté vyzdvihl úzké a kooperativní vztahy mezi Ústavním soudem České republiky a Nejvyšším soudem Nizozemska. Přestože mají obě země odlišný přístup ke koncepci ústavního přezkumu, výměna perspektiv a poznatků byla vždy velmi plodná. To platí jak pro bilaterální spolupráci, tak pro multilaterální spolupráci v rámci Konference evropských ústavních soudů (CECC), jejímiž jsou obě instituce řádnými členy. Druhá část setkání byla věnována diskusi o principech spravedlnosti, demokracie a právního státu v současné Evropě. Na závěr návštěvy si Jeho Excelence prohlédla sídlo Ústavního soudu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…