Ústavní soud přijal delegaci Monitorovacího výboru

09.03.2022 7:29 | Tisková zpráva

Kongres místních a regionálních samospráv (Congress of Local and Regional Authorities, dále jen Kongres) je panevropským shromážděním při Radě Evropy, které zastupuje místní a regionální samosprávy všech 47 členských států. Jeho obecným posláním je podpora dialogu a spolupráce národních vlád s orgány územních samospráv.

Ústavní soud přijal delegaci Monitorovacího výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

V rámci svých aktivit Kongres sleduje aplikaci Evropské charty místní samosprávy v členských státech Rady Evropy, resp. sleduje dodržování závazků, které z ní signatářským zemím plynou. Evropská charta místní samosprávy (dále jen Charta) byla přijata ve Štrasburku dne 15. října 1985. V návaznosti na souhlas vyslovený Parlamentem České republiky a na ratifikaci prezidentem republiky je od 1. září 1999 Charta platná i v naší zemi.

Svoji monitorovací činnost Kongres provádí prostřednictvím Výboru pro naplňování povinností a závazků. Tzv. Monitorovací výbor vykonává pravidelné návštěvy v členských (signatářských) zemích a na jejich základě potom vypracovává zprávy a doporučení. Monitorovací cesty do jednotlivých států se konají pravidelně v přibližně pětileté periodicitě. Ve dnech 2. – 4. března 2022 pobývala delegace Monitorovacího výboru v České republice. O přijetí byl mimo jiné požádán Ústavní soud, jehož reprezentanti se s delegací sešli v pátečních odpoledních hodinách.

Rozprava byla mimo jiné věnována místu a významu Charty ve vnitrostátním právním systému, ústavní ochraně územních samosprávných celků v České republice nebo judikatuře Ústavního soudu, která se ochrany místní a regionální samosprávy týká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…