Ústecký kraj: Radní Rieger se poklonil památce obětí vyvražděných Lidic v roce 1942

14.06.2021 21:44

Pouze za přítomnosti pamětníků a politiků letos proběhl pietní akt k devětasedmdesátému výročí vyhlazení obce Lidice na Kladensku. Ten se tak podruhé od roku 1945 konal bez veřejnosti. Ta měla k památníku vstup po celé sobotní odpoledne.

Ústecký kraj: Radní Rieger se poklonil památce obětí vyvražděných Lidic v roce 1942
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Mezi návštěvníky byl i radní pro majetek a investice Tomáš Rieger, který položil za Ústecký kraj k hromadnému hrobu zavražděných lidických mužů věnec. „Žádná doba nebude dostatečně dlouhá na to, abychom zapomněli na tuto a další tragédie pramenící z pocitu nadřazenosti jedněch nad druhými,“ podotkl radní Rieger v Lidicích.

V Lidicích žilo za druhé světové války kolem 500 obyvatel, 10. června 1942 zastřelili nacisté 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy byly převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském Chelmnu, kde je nacisté s největší pravděpodobností hromadně zavraždili plynem. Obec byla zcela srovnána se zemí. Zemřelo 340 lidických obyvatel. Po skončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…